Svijet

Pratite nas na Google news

Zvaničan Rim: Odluka Austrije diskriminacija Italije

Zvaničan Rim: Odluka Austrije diskriminacija Italije
Foto: Tanjug/AP | Zvaničan Rim: Odluka Austrije diskriminacija Italije
Tanjug

RIM - Italija je oštro je reagovala na odluku Austrije da otvori granice prema svim svojim susjedima izuzev Italije, ocjenjujući da je to diskriminacija.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte je, kako prenosi agencija Ansa, odluku vlade u Beču ocijenio kao diskriminaciju i upitao "da li Italija treba da plaća cijenu svoje otvorenosti koju je pokazala za vrijeme pandemije".

Ministar inostranih poslova Luiđi di Majo rekao je da su takvi akti suprotni zajedničkom duhu EU i štete jedinstvenom tržištu Unije i izraziio nadu da će Austrija preispitati svoju odluku.

Odluku Austrije da za Italijane zadrži zatvorenu granicu, članovi italijanskih desničarski partija Liga i Forca Italia iz pokrajine Alto Adiđe (Južni Tirol) koja se granici sa Austrijom, ocijenili su "kao slabost vlade u Rimu" i zatrazili oštro reagovanje.

Austrija je od ponoći otvorila svoje granice i ukinula karantin za sedam susednih zemalja - Njemačka, Lihtenštajn, Švajcarska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska - ali ne i za Italiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije