Svijet

Pratite nas na Google news

Zvaničnica EMA: Ne preporučujemo zasad Sputnjik V

Zvaničnica EMA: Ne preporučujemo zasad Sputnjik V
Foto: Tanjug/AP arhiva | Zvaničnica EMA: Ne preporučujemo zasad Sputnjik V
Tanjug

AMSTERDAM - Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je danas na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbjednost i efikasnost, javio je "The Guardian".

"Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo donijeli procjenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjik za hitnu upotrebu", rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU.

"Prije toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA otpočela. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbjednost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena", dodala je Virthumer-Hohe.

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj - a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao da počne pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje čcetiri države zatraže to.

EMA će razmotriti i upotrebu američke vakcine Johnson&Johnson, a specijalan sastanak povodom odobrenja ove vakcine biće održan 11. marta.

"Očekujemo pozitivnu procjenu i da će Evropska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu vakcine", dodala je visoka zvaničnica Evropske agencije za lijekove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije