Fudbal

FIFA osigurala 1.5 milijardi dolara za pomoć savezima i pozajmice

FIFA osigurala 1.5 milijardi dolara za pomoć savezima i pozajmice
Foto: Wikimedia | FIFA osigurala 1.5 milijardi dolara za pomoć savezima i pozajmice

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) osigurala je 1.5 milijardi dolara pomoći, donacija i pozajmica svakoj od 211 članica, kao i ostatku fudbalske zajednice pogođene pendemijom virusa korona.

"FIFA je jednoglasno odobrila plan pomoći u iznosu od 1.5 milijardi dolara," rekao je Đani Infantino, predsjednik FIFA nakon onlajn sastanka Vijeća krovne fudbalske organizacije.

"Međutim, FIFA će izvršiti "strogu kontrolu upotrebe sredstava," dodao je.

Svaka od 211 članica, može dobiti milion dolara donacija, te dodatnih 500.000 dolara isključivo za pomoć ženskom fudbalu, prenosi Hina.

Ostala pomoć biće dostupna u obliku beskamatnih zajmova koji mogu doseći i do 35 odsto prihoda svake federacije. Minimalni iznos svakog zajma biće 500.000 dolara, a maksimalni pet miliona dolara. Pored toga i svaka će konfederacija moći dobiti pozajmicu od četiri miliona dolara.

"Provešćemo strogu kontrolu nad korištenjem sredstava, uz revizije i postojaće vrlo jasni uslovi za povrat sredstava”, naglasio je Infantino.

Kako bi financirala ovu pomoć, FIFA će privući svoje rezerve, i to 328 miliona dolara za direktne subvencije i 556 miliona dolara za financiranje kredita, rekao je Infantino.

"Klubovi i savezi su u stvarnoj opasnosti. U nekim dijelovima svijeta fudbal se još nije nastavio. Moramo im pomoći", dodao je predsjednik FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije