Fudbal

Italijanski virusolog: Fudbal se može igrati uz prisustvo publike

Italijanski virusolog: Fudbal se može igrati uz prisustvo publike
Foto: Pixabay | Italijanski virolog smatra da se fudbal može igrati uz prisustvo publike

Italijanski virusolog uvjerava javnost da nema razloga da se fudbal ne igra pred navijačima uz poštivanje socijalne distance, posebno zbog činjenice da su otvorena pozorišta i kina.

Italija je prešla u drugu fazu odgovora na pandemiju, a broj novozaraženih i preminulih od posljedica zaraze virusom korona konstantno opada. U sklopu ublažavanja restriktivnih mjera dozvoljen je i nasatvak takmičenja u Seriji A od 20. juna, ali bez prisustva publike.

"Očigledno je da ako su kina i pozorišta otvorna uz potrebne higijenske mjere i društvenu distancu, onda i stadioni mogu ako se organizatori pridržavaju istih smjernica", izjavio je profesor Mateo Baseti iz bolnice San Martino u Đenovi za italijanske medije i dodao:

"Neki italijanski stadioni zaista mogu održavati ljude na socijalnoj distanci. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti u normalu, jer moramo započeti razgovor o stvarima koje nisu kovid-19, a fudbal spada među njih.“

On je dodao da se slaže sa nekim kolegama koji su posljednjih dana iznijeli tvrdnju da je virus korona oslabio, jer je to klinički dokazano.

"Ljudi koje smo hospitalizovali prije nekoliko sedmica bili su praktično mrtvi kad su stigli, sada se situacija promijenila i pacijenti pitaju kada se mogu vratiti kući. Koronavirusi iz prošlosti su mutirali u vrste gripe i, mada ne želim davati lažnu nadu, moglo bi se desiti da se i ovaj virus prilagodio i da smo sada sposobniji braniti se od njega", zaključio je Baseti.

Serija A je prekinuta 9. marta zbog globalne pandemije virusa korona. Nakon 26 odigranih kola, u vodstvu na tabeli bio je Juventus sa 63 boda, jednim više od Lacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije