Ostali sportovi

MOK i Pfizer/Biontech postigli sporazum o donaciji vakcina

MOK i Pfizer/Biontech postigli sporazum o donaciji vakcina
Foto: Tanjug/AP | MOK i Pfizer/Biontech postigli sporazum o donaciji vakcina
Tanjug

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) potpisao je danas Memorandum o razumevanju sa kompanijom Pfizer/Biontech u vezi sa donacijom vakcina za zaštitu od virusa COVID-19, kojima će se imunizovati učesnici Olimpijskih igara širom svijeta.

Nacionalni olimpijski komiteti će u saradnji sa Vladama svojih zemalja raditi na distribuciji dostupnih vakcina i određivati prioritete za proces imunizacije.

U saopštenju se navodi da Međunarodni olimpijski komitet snažno podržava sve nacionalne olimpijske komitete koji sprovode procese imunizacije otkad su vakcine postale dostupne za široku upotrebu.

Napominje se da je da vakcinacija jako bitna u procesu zaštite svih sportista i članova delegacija koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali i zbog zaštite lokalnog stanovništva u Japanu.

Međunarodni olimpijski komitet već je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.

"Donacija vakcina biće veliki doprinos u našim naporima da ovoga ljeta u Tokiju održimo bezbjedne i sigurne Olimpijske igre za sve učesnike. Pozivamo sve sportiste i članove delegacija koji će biti u Tokiju da prime vakcinu i tako nam pomognu da stvorimo sigurno okruženje za sve. Primanjem vakcine sportisti, kao najveći ambasadori zdravog načina života, šalju jaku poruku da vakcinisanje nije samo pitanje ličnog zdravlja, već i brige za zajednicu i sve ljude oko nas", rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah i zahvalio kompaniji Pfizer/Biontech na donaciji vakcina.

U svjetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije formirao je Radnu grupu za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i članove Misije koja je održala i predavanje svim sportistima i članovima sportskih saveza o važnosti imunizacije putem vakcinacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije