Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

Prijedlog: Na utakmicu samo ako potpišeš da prihvataš sav rizik

Prijedlog: Na utakmicu samo ako potpišeš da prihvataš sav rizik
Foto: pixabay.com/ilustracija | Prijedlog: Na utakmicu samo ako potpišeš da prihvataš sav rizik
N.N.

Zbog širenja virusa korona među profesionalnim i koledž sportistima, NFL razmatra mogućnost da se, kada stadioni budu otvoreni, od potencijalnih tužbi štiti tako što će navijači potpisati dokumant u kome prihvataju svu odgovornost za rizik kome se izlažu.

Čini se, ipak, da ta ideja nije tako jednostavna i da može da se dogodi da ne donese željene rezultate. NFL će ovakav prijedlog uputiti timovima američkog fudbala, zajedno sa propisima koji će morati da se poštuju za sigurno otvaranje stadiona.

Advokat Bob Hilijard koji je tužio MLB u ime navijača koje je na tribinama pogodila loptica kaže da je pitanje kako bi ta dokumenta bila gledana na sudu.

"Ono što je važno je da su ovakva dokumanta prilično osetljiva i često ih je lako odbaciti na sudu. Posebno u ovakvom slučaju gde će se od navijača tražiti da potpišu da NFL nije odgovorna za širenje virusa čak i kada bude nemarna i kada tvrdi da navijači imaju mogućnost izbora", rekao je Hilijard za sajt Atletik.

"Ali, hajde da uzmemo na primjer porodicu koja dođe na utakmicu. Klub napravi neke greške u organizaciji i cijela porodica se zarazi i umre. U tom slučaju će ovaj dokument sudija posmatrati sa legalnog stanovišta ili će o njemu odlučivati porota koja će više gledati činjenice. Ja bih uzeo taj slučaj", dodao je on.

Nešto drugačiji stav ima Irvin Kišner, advokat firme koja zastupa vlasnike klubova.

"Na ovakva dokumanta se primjenjuje državno pravo, ali generalno gledano, malo koga mogu da zaštite. Ipak, činjenica da su navijači došli na stadion sama po sebi podrazumeva da su svesno prihvatili određeni rizik".

Neka od pravila koja NFL propisuje za sigurno otvaranje stadiona podrazumevaju zabranu gotovinskog plaćanja na samom stadionu, zabranu unošenja hrane koja nije fabrički upakovana kao i obavezno držanje distance i nošenje maske.

O svemu će odlučivati radna grupa koja se bavi temom sigurnosti na stadionima. Očekuje se svakako da klubovi kao obavezno odrede nošenje maski i u državama u kojima to nije obavezno po zakonu.

(Sport klub)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije