Tenis

Vilander: Novaku prekid najviše škodi, dok Federer stari

Vilander: Novaku prekid najviše škodi, dok Federer stari
Foto: Tanjug/AP | Vilander: Novaku prekid najviše škodi, dok Federer stari

Bivši švedski teniser Mats Vilander kaže da će tenis ostati bez najpopularnijeg igrača u istoriji "ijbelog sporta" kada se Rodžer Federer povuče.

"Istina je i ne volim što to kažem, ali izgubićemo najboljeg igrača u istoriji tenisa u smislu pažnje koju privlači za godinu ili dvije kada se Rodžer Federer povuče", rekao je Vilander Rojtersu.

Istina, Švajcarac je tokom godina od početka 21. vijeka postao globalno popularan i praktično ikona sporta kojim se bavi. Zbog toga između ostalog gotovo po pravilu ima više navijača na terenima širom svijeta. Ipak, to nije jedina posljedica Rodžerove penzije.

"Sada je vrijeme da se tenis 'ribrendira' da bi se privukla mlađa publika. Možda treba da imamo više miješanih muško-ženskih događaja, kako bi bili bolje marketinški predstavljeni mlađima... Osim toga, tenis je uvijek prednjačio u pogledu težnje ka jednakosti muške i ženske konkurencije i sada je savršen trenutak da se to uradi ako se sjedini."

"Neki turniri recimo ne bi prolazili dobro samo kao muški ili samo kao ženski. Sve je u demografiji i prilagođavanju tržištu. Ali neophodno je da tenis privuče mlađu publiku jer je prosječna starost teniskog navijača oko 50 godina", upozorava Vilander.

On je podsjetio i da mnogi mlađi igrači danas ne dobijaju toliko pažnje upravo zbog Novaka Đokovića i "velike trojke" koja dominira deceniju i po unazad, a osvrnuo se i na prekid zbog pandemije virusa korona u svijetu.

"Ovaj prekid najviše škodi Đokoviću jer je u odličnoj formi, dok Federer stari. Ali mlađim igračima ovaj prekid posebno škodi jer, ok, moći će da treniraju u nekom trenutku, ali kada imate 21 godinu, onda gradite znanje i samopouzdanje kroz mečeve. Federer može da ode na šest mjeseci, ali i dalje bi znao kako da pobjeđuje. Mlađi još uvijek formiraju načine kako da to rade", objasnio je Šveđanin.

On je Novaka podržao u namjeri da se pomogne slabije rangiranim teniserima i da se tim povodom naprave fondovi, jer, kako kaže, i na nivou od 100. do 300. mjesta ATP liste nivo tenisa je i dalje visok.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije