Hrana i piće

​Deserti iz šoljice

​Deserti iz šoljice
Foto: Unsplash | ​Deserti iz šoljice

Druženja s prijateljima i porodicom zahtijevaju nešto slatko, a jednostavni deserti za koje ne treba da uključujete šporet ili da stojite satima u kuhinji muteći kreme pravi su izbor za sve koji će u njima uživati, ali i za one koji ih pripremaju.

Kada je riječ o desertima, vjerovatno odmah pomislite na muke koje slijede kada se odlučite da napravite nešto slatko. Ili na sve prljavo suđe koje ostaje nakon spremanja. Možda je to najteži momenat - kada završite s pripremom i pogledate kakav ste haos napravili, a zapravo ste htjeli samo jedno parče kolača. Stoga je najlakši i najbolji način smućkati sve u šoljicu iz koje ćete kasnije i da jedete. Kao spas dolaze ukusni i slasni deserti poput braunija iz šoljice i brzinskog kolača od jabuke koji će zadovoljiti istančano nepce svakog sladokusca.

Brauni u šoljici

Ništa ne zvuči dobro kao dobar brauni. Ali, ko još želi da ispeče cijeli brauni kada živi sam? Ne zato što bi brauni ostao nepojeden - već suprotno. A i previše je posla oko toga, lakše je napraviti brauni u šoljici i zadovoljiti svoj organizam nečim slatkim. Ovaj recept će vam biti od pomoći kad god želite da pojedete nešto slatko i ukusno!

Sastojci:

3 kašike šećera

3 kašike brašna tip 500

1 i po kašika kakaoa

2 kašike čokoladnih mrvica

3 kašike mlijeka

1 i po kašika ulja

malo ekstrakta vanilije

malo soli

1 kašika sladoleda od vanilije kojim ćete ga posuti

Priprema:

Priprema je baš jednostavna! U veću šolju stavite prvo šećer, zatim mlijeko i malo razmutite šećer. Dodajte ulje, brašno i kakao, so i sve pomiješajte. Najbolje je da koristite viljušku kako biste razbili grudvice od brašna koje će se stvoriti. Dodajte čokoladne mrvice i ekstrakt vanilije. Najbolja stvar kod ovog kolača je to što možete da ga pripremite u mikrotalasnoj! Šolju stavite u mikrotalasnu i povećajte temperaturu. U zavisnosti od toga koja je jačina vaše mikrotalasne - ovaj kolač može biti gotov sa samo 90 sekundi. Kada mikrotalasna bude radila 90 sekundi, izvadite svoj kolač i probijte ga čačkalicom - ako na čačkalici ne ostane ništa - vaš kolač je gotov! Ako, ipak, izvadite čačkalicu i na njoj bude malo fila - vratite šolju nazad u mikrotalasnu na nekih 30 sekundi. Tad će sigurno biti gotovo! Preko stavite sladoled i uživajte!

Kolač s jabukama

Kako se bliži jesen, tako se u vazduhu osjećaju cimet i jabuke. A kada vam se ne spremaju pite - onda spremate lake recepte koji će vas jednako usrećiti. Proces je sličan pravljenju američke pite s jabukama. Potrebno je da napravite fil, a zatim i ono što ide odozgo.

Sastojci:

1 jabuka

malo limunovog soka

malo muskatnog oraščića

1 kašičica smeđeg šećera

2 kašike brašna

1 kašika maslaca

3 kašike ovsenih pahuljica

Priprema:

Prvo isijecite jabuku na kriške, koje ćete staviti u jednu činiju. Preko njih sipajte limunov sok, cimet, muskatni oraščić, smeđi šećer i kašiku brašna. Potrebno je da sve to izmiješate kako bi svaka kriška jabuke bila lijepo uvaljana. U drugoj činiji pomiješajte jednu kašiku brašna, ovsene pahuljice i maslac. Sve izgnječite i vrijeme je da se smjesa ređa u šolju. Stavite red jabuka, pa red smese sa ovsenim pahuljicama, zatim red jabuka, pa red smese. Stavite šolju u mikrovalnu na 2-3 minuta, odnosno dok jabuke ne ispuste sok, a tijesto ne postane hrskavo. Odozgo možete da stavite kašiku sladoleda od vanilije i desert je spreman!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije