Hrana i piće

Iskoristite ljuske od jajeta

Iskoristite ljuske od jajeta
Foto: N.N. | Iskoristite ljuske od jajeta
N.N.

Ljuska od jajeta prijatelj je kože, domaćinstva i kućnih ljubimaca, njene moći koristili su naši preci i to s razlogom. Možda je to samo dobra staromodna štedljivost, ali na nama je da damo šansu stvarima koje smo možda bacili.

Đubrenje bašte

Poboljšajte vrt uz pomoć vašeg doručka. Isperite i uklonite unutrašnju membranu iz ljuski jajeta i uskladištite ih. Skrcajte ih do finih, sitnih komadića drvenom ili metalnom kašikom. Kada proljećne temperature omekšaju tlo, možete posuti po vašoj bašti mljevene ljuske jaja, kako biste zemljištu obezbijedili veliki izvor kalcijum-karbonata, a dodatni bonus je da smanjuju kiselost tla.

Čišćenje kože

Stavite ljusku od jaja u malu posudu punu jabukovog sirćeta i ostavite da se natopi time nekoliko dana. Natapajte smjesu na manje iritacije kože ili na svrab.

Napravite neotrovno abrazivno sredstvo

Prvo sakupite ljuske desetak jaja. Kada ste spremni da pripremite sredstvo za čišćenje, operite ih i postavite na pleh za pečenje. Osušite ljuske na suncu ili na laganoj vatri u rerni nekoliko minuta. Upotrijebite tučak ili blender kako biste napravili finu pastu. Trebalo bi da imate šoljicu praha. U posudu dodajte tri šolje sode bikarbone u prah od ljuski jaja. Da biste očistili neku površinu, prašak samo pomiješajte sa sirćem ili vodom. Koristite ovu formulu na loncima i posudama, sa zapečenom hranom, vratima kabine za tuširanje, fugama ili toaletnoj šolji.

Za baštu iz snova

Razbijte jaje pri vrhu i izvadite sadržaj koji možete da iskoristite za ukusan omlet ili nešto drugo po želji. Potopite ljuske u posudu s vodom i deterdžentom kako bi se isprale. Za to vrijeme presijecite kutiju na dva dijela, tako da odvojite poklopac od dna. Dio u kome stoje jaja stavite u poklopac pa zalijepite. Kutiju možete da dekorišete po želji. Spremite zemlju pa u svaku ljusku pažljivo stavite pomalo. Zatim pažljivo stavite sadnicu pazeći da ne oštetite korijen ili ljusku. Preko dodajte još zemlje pa stavite tako zasađen cvijet u kutiju. Ponovite postupak sa svakom ljuskom i dobićete originalnu proljećnu dekoraciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije