Hrana i piće

Jedite u duginim bojama

Jedite u duginim bojama
Foto: Ilustracija | Jedite u duginim bojama

Osim vitamina, minerala i vlakana o kojima je mnogo napisano proteklih godina, za zdravlje su izuzetno važni polifenoli iz voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki, koji se u jesen manifestuju u jarkim crvenim, narandžastim, modrim i crnim bojama.

Činjenica da se treba u prehranu uvrstiti raznovrsno voće i povrće kako bi iz nje izvukli sve sastojke potrebne zdravlju je nepobitna i dobro znana svima. Međutim, manje je poznata činjenica da je bitno i koje boje je voće, odnosno povrće koje jedete i kako ga kombinujete. Nutricionisti preporučuju da se dnevno jede barem pet obroka različitog voća i povrća te je pritom bitno pripaziti i na njihovu boju.

Voće i povrće sadrži fitonutrijente, odnosno tvari koje pomažu pri kontrolisanju pretilosti, tumora i srčanih oboljenja. Stoga je i bitno da ih konzumirate raznovrsno, a kategorizacija po bojama vam može dodatno pomoći da učinite svoj obrok privlačnijim i zdravijim.

Tako su namirnice svrstane u PET osnovnih grupa određenih po bojama.

Plava/ljubičasta

Ova boja je zaslužna za snižavanje mogućnosti oboljenja od nekih tumora te pomaže pri očuvanju zdravlja urinarnog trakta i omogućava bolju memoriju.

voće:     

kupina, borovnica, crna ribizla, suva šljiva, ljubičasta smokva, ljubičasto grožđe, šljiva i grožđice   

povrće: 

ljubičaste šparoge, ljubičasti kupus, patlidžan, ljubičasta belgijska endivija, ljubičaste paprike, ljubičasti krompir

Crvena

Kod voća i povrća koje krasi crvena boja, vitamini A i C su među ostalim vitaminima najbrojniji te pomažu regenerisanje ćelija i jačanje organizma. Međutim, glavni sastojci tih namirnica su antocijani koji podstiču proizvodnju melanina i zaustavljaju ubrzano starenje kože.

voće:

crvena jabuka, crvena narandža, višnja, trešnja, brusnica, crveni grejp, crvena kruška, šipak (nar), maline, jagoda, lubenica

povrće:

repa, crvena paprika, rotkvica, radić, crveni luk, crveni krompir, paradajz

Žuta/narandžasta

Namirnice ovih boja bogate su ugljikohidratima, vitaminom C, ali i betakarotenom koji je zaslužan za proizvodnju vitamina A. Pomoću njih se brzo vraća energija nakon sportskih aktivnosti ili pri umoru nastalim tokom toplih dana te su idealne za očuvanje zdravog vida i pospješuju imunitet.

voće:

žuta jabuka, marelica, dinja, žuta smokva, grejp, zlatni kivi, limun, mango, nektarina, narandža, papaja, breskva, žuta kruška, ananas, mandarina, žuta lubenica

povrće:

žuta cvekla, bundeva, mrkva, žuta paprika, krompir, kukuruz šećerac, slatki krompir

Zelena

Bogat izvor željeza, vitamina (A, C, B2) i minerala (Ca, Mg, P i K) i vlakana je zeleno povrće. Pospješuje rad srca, prevencija je tumorima i može ga se jesti u većim količinama jer ne deblja.

voće:

avokado, zelena jabuka, zeleno grožđe, zelena kruška, kivi, limeta

povrće:

artičoka, šparoge, brokula, prokulica, kineski kupus, grašak, kelj, celer, krastavac, endivija, sve zeleno lisnato povrće, poriluk, zelena salata, zelena paprika, zelene mahune, zeleni luk, špinat, blitva, tikvica

Bijela

Zdrav rad srca, prevencija tumora i održavanje nivoa holesterola u granicama normale su benefiti povrća i voća u bijeloj nijansi.

voće:

banana, smeđa kruška, bijela nektarina, bijela breskva

povrće:

karfiol, bijeli luk, đumbir, čičoka (jerusalimska artičoka), keleraba (koraba), luk, korijen peršuna, krompir, ljutika, repa, bijeli kukuruz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije