Hrana i piće

Miris i ukus tradicije: Jabuke u šlafroku, starinska poslastica za hladne dane

Miris i ukus tradicije: Jabuke u šlafroku, starinska poslastica za hladne dane
Foto: N.N. | Miris i ukus tradicije: Jabuke u šlafroku, starinska poslastica za hladne dane

Jedan od deserata koji je sinonim za jesenje dane definitivno su pohovane jabuke, poznatije kao jabuke u šlafroku. Ime su dobile zbog tijesta koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok - njemački izraz za kućni ogrtač - a poznate po jednostavnosti, bile su na meniju baka i mama.

Jabuke u šlafroku, kao starinska poslastica, sigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i zadovoljiti želju za slatkim, a odličan su izbor uz šoljicu toplog čaja. Služe se tople, ali su jednako ukusne i hladne, a najbolje je da za izradu ove tradicionalne poslastice koristite kiselkaste jabuke, međutim nema prepreka za pripremu ako pri ruci imate i one slatke.

Recept

Sastojci:

3 veće jabuke

2 jajeta

200 g oštrog brašna

2 velike kašike ruma

2 dl mlijeka

50 g šećera

prstohvat soli

100 g gustina

1 dl ulja za prženje

 

Priprema:

Razmutite jaja. Dodajte so, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite žicom da dobijete glatku smjesu bez grudvica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke, odnosno otprilike gusta poput smjese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki. Zatim jabuke ogulite i operite. Ako imate odstranjivač jezgre, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim jabuku narežite na kriške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, narežite ih odmah na kriške, a zatim jednostavno nožićem odstranite tvrdu sredinu s košpicama. Tako pripremljene jabuke uvaljajte u gustin. U dubljoj tavi za prženje zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohovanje, gdje je potrebno više masnoće, ovdje nije potrebna velika količina. Krišku jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok kriške ne poprime zlatnožutu boju. Stavljajte ih na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Prije posluživanja možete po želji posipati šećerom u prahu i cimetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije