Hrana i piće

OŠ "Sveti Sava" Doboj: Srijeda dan za zdravi obrok

OŠ "Sveti Sava" Doboj: Srijeda dan za zdravi obrok
Foto: Pixabay | OŠ "Sveti Sava" Doboj: Srijeda dan za zdravi obrok

DOBOJ - Umjesto brze, prezačinjene i masne hrane, učenici dobojske Osnovne škole "Sveti Sava" svake srijede u školskoj kuhinji mogu kupiti zdrav obrok, odnosno sendvič i napitak.

"Projekat je nastao kao ideja da bar jedan dan u sedmici pružimo učenicima priliku da u školi kupe nešto zdravo, ne samo voće, nego i mlijeko i zdrave sendviče... Nadamo se da u budućnosti to neće biti samo jedan dan, već da ćemo proširiti ovo i na ostale dane, ali, naravno, za to nam je potrebna podrška roditelja", rekla je Branka Kondić, direktorka škole.

Jelovnik je predložila Inga Marković, nutricionista dijetetičar, koja upozorava na to da se izgubila prava vrijednost školske užine, jer djeca kupuju hranu koja ima veću zasićujuću moć te im je potrebno ponuditi nešto zdravo.

"Na ovaj način dijete dobija jedan kompletan obrok koji zadovoljava nekih 20 odsto od ukupnog dnevnog unosa u kalcijumu, proteinima, mineralima i vitaminima. To je osnova ovog projekta, znači, dopuniti porodičnu ishranu pravilnim nutrijentima s ciljem pravilnog rasta i razvoja naše djece", pojašnjava Markovićeva.

Projekat je osmislio nastavnik Aleksandar Kršić, koji je, ne samo u odjeljenju kojem je razredni starješina, nego i drugim odjeljenjima, primijetio da ima gojazne djece, kao i đaka koji se bore sa dijabetesom.

"Često ih boli glava i ne rade fizičko, ne bave se sportom i mislim da stvarno treba da vodimo računa u današnje vrijeme o tome", smatra Kršić.

Osim đaka, i nastavnici će na školskom odmoru imati priliku da doručkuju integralni sendvič uz zdravi napitak poput mlijeka, a o zdravoj ishrani će učiti od dr Daliborke Pejić, specijaliste porodične medicine i homeopate.

"Nastavnici su primjer djeci. Znači, ako tražimo od djece da rade nešto, jedan način jeste da ih edukujemo, savjetujemo, a drugi način je da im pokažemo svojim primjerom. Mislim da će ovo biti dobar način da osoblje OŠ 'Sveti Sava' pokaže svojim učenicima koliko je ono posvećeno zdravoj ishrani i očuvanju zdravlja", navela je Pejićeva.

U sklopu projekta vršena su antropometrijska mjerenja đaka, odnosno procjena stanja uhranjenosti djece, a do kraja godine biće dostupni podaci o stanju više od 1.400 učenika škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije