Hrana i piće

Obojite vaskršnja jaja najljepšim bojama iz prirode

Obojite vaskršnja jaja najljepšim bojama iz prirode
Foto: N.N. | Obojite vaskršnja jaja najljepšim bojama iz prirode

​Farbanje vaskršnjih jaja jedan je od najljepših i najradosnijih hrišćanskih običaja, pogotovo za djecu, a farbanje prirodnim bojama je zdravo, ali i zanimljivo.

Ako želite da vaša vaskršnja jaja budu pripremljena na zdrav način i bez hemikalija, koristite prirodne boje i najrazličitije cvjetove i listove za njihovo ukrašavanje.

Prirodnim bojama jaja možete farbati na dva načina:

  • Možete jaja najprije skuvati pa ih naknadno obojiti pripremljenom bojom.
  • Možete jaja kuvati u zdjeli u kojoj pripremate boju sa biljkom koju koristite za dobijanje boje.

Braoncrvenkasta

Braoncrvenkasta boja je najčešća prirodna boja koja se dobija od ljuske crvenog luka. Stavite ljusku luka u zdjelu. Količina zavisi od intenziteta boje koji želite da dobijete. Dovoljna je ljuska od kilogram-dva luka. Prelijte je hladnom vodom, pa tu vodu prospite, zatim ponovo naspite hladnu vodu, dodajte sirće i stavite da voda sa lukovinom provri.

U tu mješavinu pažljivo spustite jedno po jedno jaje (možete staviti i nekuvana jaja pošto će se skuvati dok se farbaju). Kuvajte jaja u lukovini dok ne dobijete željenu boju. Jaja farbana u lukovini za 15 do 30 minuta dobiju intenzivnu braoncrvenkastu boju.

Ofarbana jaja izvadite iz boje, ostavite ih da se osuše pa ih premažite sa malo ulja, maslaca ili komadom slanine da se lijepo sijaju.

Žuta

Najintenzivniju žutu boju relativno brzo ćete dobiti ako u pola litra vode stavite dvije kašike kurkume i lagano kuvate mješavinu oko pola sata.

U gotovu boju dodajte dvije kašike sirćeta, spustite jedno po jedno jaje i kratko kuvajte, sve zajedno oko 10 minuta, a onda ostavite jaja potopljena u boji dok ne dobijete željenu žutu boju.

Crvena

Crvenu boju ćete dobiti ako narendate tri cvekle, zatim narendanu cveklu izgnječite tučkom za meso da bolje otpušta boju.

Ovako pripremljenu cveklu prelijte litrom hladne vode i kuvajte najmanje 30 minuta na laganoj vatri.

Nakon toga procijedite obojenu vodu u drugu šerpu, a cveklu dobro pritisnite da što više boje otpusti. U boju dodajte dvije kašike sirćeta, spuštajte jedno po jedno jaje i lagano ih kuvajte u crvenoj boji oko pola sata. Kuvana jaja ostavite potopljena u boji dok ne poprime željenu crvenu boju.

Plava

Plavu boju za jaja ćete dobiti iz listova ljubičastog kupusa. Jednu manju glavicu ljubičastog kupusa razdvojite na listove, zatim listove kupusa blago izudarajte tučkom za meso da bi se boja lakše otpustila.

Ovako pripremljen kupus prelijte hladnom vodom (koristite samo onoliko vode koliko vam je potrebno da dobro prekrijete jaja, oko dva centimetra preko, jer što manje vode budete koristili, boja će biti jačeg intenziteta).

Kuvajte listove ljubičastog kupusa pola sata, zatim procijedite vodu u drugu šerpu, dodajte dvije kašike sirćeta i spustite jedno po jedno jaje.

U ovoj boji kuvajte lagano jaja pola sata, zatim ih ostavite u boji još tri do pet sati. Budite strpljivi. Iako će možda izgledati da se jaja nikad neće ofarbati, dobićete jaja jarkoplave boje.

U plavu boju možete farbati samo jaja bijele ljuske, a to su najčešće pačija jaja, a kokošja jaja možete prvo izbijeliti pa nakon toga farbati.

Zelena

Zelenu boju za jaja ćete dobiti ako koristite listove špinata. Listove špinata usitnite, izgnječite ih tučkom za meso, pa ih pola sata kuvajte u litru vode.

Procijedite vodu u drugu zdjelu, dodajte sirće i stavite jaja. Jaja najprije možete kratko kuvati u boji, a zatim ih ostavite potopljena dok ne poprime željenu nijansu zelene boje.

Prirodno ukrašavanje

Da biste jaja ukrasili na prirodan način i dobili razne šarene motive, najprije se naoružajte potrebnim priborom. Sakupite zanimljive cvjetiće i listove, a trebaju vam najlon čarape, makaze i gumice za tegle, zatim možete koristiti i šupljikavi džak od krompira ili luka.

Možete koristiti svježa ili kuvana jaja, a razlika je samo u dužini kuvanja u boji.

Mogućnosti su razne, a ovo su neke od njih:

  • Suvo čisto jaje umotajte čvrsto, ali pažljivo da ne slomite jaje u šupljikavi džak, pričvrstite džak gumicom za tegle koju ste presjekli napola, pa odsijecite višak džaka. Ovako pripremljeno jaje kuvajte u boji i dobićete jako dekorativne uredne prugice ili kockice po jajetu.
  • Pažljivo postavite list ili cvijet na željeno mjesto, pa obložite jaje najlon čarapom. Pričvrstite gumicom ili koncem čarapu i spustite jaje da se kuva u pripremljenoj boji. Gotova jaja ostavite kratko da se ocijede, pažljivo rasijecite čarapu, izvadite jaje i skinite list. Premažite jaje nauljenom vatom i složite u korpicu.

SAVJET PLUS

Jaja se često sporo farbaju prirodnim bojama, tako da je nekad potrebno držati jaja potopljena u boji i duži period pa i nekoliko sati. Najvažnije je strpljenje i boja će sigurno uspjeti.

Savršeno kuvana jaja

Za kuvanje jaja koristite veću zdjelu pošto jaja treba kuvati u jednom redu, a količina vode treba da bude oko dva centimetra preko jaja.

Za savršeno kuvana jaja na jednu litru vode stavite dvije kašike sirćeta i jednu kašičicu soli pa prilagodite količinu koja vam je potrebna.

U veću zdjelu uspite sve sastojke i stavite da prokuvaju, zatim polako velikom kašikom spuštajte jedno po jedno jaje sobne temperature u vodu. Smanjite na manju jačinu da voda samo struji, da ne baca jak ključ kako se jaja ne bi razbila jedno od drugo.

Ovako kuvajte jaja 15 minuta, te ih nakon toga pažljivo prebacite u ledenu vodu i ostavite 15 minuta da se skroz ohlade.

Izbjeljivanje

Pošto prirodne boje bolje farbaju jaja koja imaju bijelu ljusku, kokošja jaja najprije treba izbijeliti. Kuvajte jaja 15 minuta u smjesi vode i sirćeta 1/1, zatim ostavite jaja još 15 minuta u istoj vodi, a nakon toga svako jaje pažljivo spužvom operite pod mlazom hladne vode. Dobićete bijela jaja koja se lako mogu ofarbati u bilo koju boju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije