Hrana i piće

Ruby: Nova vrsta u svijetu čokolade

Ruby: Nova vrsta u svijetu čokolade
Foto: N.N. | Ruby: Nova vrsta u svijetu čokolade

Bez umjetnih boja, original roza i zovu je čokoladom novog doba, a njeno ime je Ruby.

Kompanija "Callebaut" je odlučila da pored mliječne, tamne i bijele čokolade tržištu ponudi i četvrtu vrstu čokolade - Ruby.

Ova čokolada nastaje od rubinsko crvenog, tj. ružičastog zrna kakaovca i tome duguje ružičastu boju i intenzivan osvježavajući voćni i kiselkasti ukus. Nakon gorkih, mliječnih i slatkih ukusa dosad poznatih tamne, mliječne i bijele čokolade, čokolada Ruby donosi potpuno novi doživljaj ukusa.

Raskošna ružičasta boja čokolade stvara zanimljivu disonanciju jer zbog boje očekujete eksploziju voćnih ukusa i eventualno kiseline, ali prvo što osjetite jeste autentični karakter mliječne čokolade, kremaste teksture i tipične tamne note kakaoa, a zatim talas ukusa šumskog voća, s prepoznatljivim notama maline i tek malo borovnica, uz vrlo malo kiseline. Ruby je korektna, dobro balansirana čokolada, čiji su očigledni aduti vizuelna atraktivnost i potencijal za sljubljivanjem sa drugim sastojcima, ali koja ipak ne iskače toliko iz mliječno-slatkog ukusnog sklopa.

Kakaovac boje rubina 

Karakteristična boja i ukus potiču od zrna kakaovca boje rubina i nisu posljedica dodavanja voćnih aroma, niti boja. Bilo je potrebno više od 13 godina da u kompaniji "Callebaut" potpuno istraže kako obraditi Ruby čokoladu. Uspjeli su postići da čokolada bude živahne, vesele boje, bez umjetnih aroma i bojila i da se nametnu trendu, te konačno postoji roza čokolada, koja je zdrava.

Bitno je napomenuti da ovdje nije riječ o čokoladi obojenoj u ružičastu boju, već o zasebnoj kategoriji čokolade, a u to su se mogli uvjeriti blogeri i novinari protekle sedmice u prostoru demo-centra kompanije "Krajina klas" "Kuća slatkih trenutaka" u Banjaluci.

Prisutni su dobili zadatak da osmisle svoj kolač, pod uslovom da u njemu mora da se nalazi čokolada, namirnica bez koje poslastičarstvo ne bi bilo to što jest. Jedna od prvih koja se okušala u kuvanju bila je Ivana Šteković, koja stoji iza bloga "Ivanina kuhinja", te je pravila voćni tart od maline i Ruby čokolade, a za njom su ostali prisutni takođe počeli da prave fantastične poslastice.

Cjelokupno druženje je zaokružila "Vinarija Jungić", koji su služili svoj Rose, kao i liker Madam Cherry.

Što prije se pridružite ružičastoj ekipi, probajte čokoladu i #LetthereBeRuby.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije