Hrana i piće

Šenon: Zdrava kombinacija brokule i karfiola

Šenon: Zdrava kombinacija brokule i karfiola
Foto: Flickr | Šenon: Zdrava kombinacija brokule i karfiola

Karfiol je popularna dijetetska povrtna vrsta iz grupe kupusnjača, bogata vitaminima, mineralima i fitotvarima. Iako potrošači preferiraju karfiol bijelog cvata, posljednjih su godina na tržištu prisutne i obojene sorte (narandžastog, zelenog, žutog i ružičastog cvata) koje se razlikuju nutritivnom vrijednosti.

No, sve je veće zanimanje potrošača za "novo" povrće iz grupe kupusnjača svijetlozelenog cvata -  šenon.

Šenon, romanesko ili rimska brokula nastala je ukrštanjem karfiola i brokule, no ukus je blaži i ugodniji, te je djeca radije jedu, a nešto je i vredniji po sastavu vitamina, minerala i ostalih zdravih materija.

Najfascinantniji dio romanesko brokule je njen izgled. Spiralni pupoljci ove vrste brokule su stvoreni na način da je svaki pupoljak u spirali sastavljen od niza manjih pupova, što estetski izgleda vrlo privlačno.

Iako je ovo atraktivno povrće skuplje od klasične brokule i karfiola, priprema se na sličan način uz minimalnu pripremu.

Šenon se ističe visokim vrijednostima glukozinolata koji imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti u ljudskom organizmu, a kako bi se očuvala njegova hranidbena i zdravstvena vrijednost, preporučuje se što kraća termička obrada svježeg cvijeta. Zbog svog zanimljivog izgleda, lijep je i kao dekoracija u zdjeli s povrćem i voćem na stolu.

Cilj uzgoja je cvijet koji se, kao i kod karfiola, razvija na skraćenoj stabljici, ali su cvjetni pupovi unutar cvijeta romaneska izrazito krupniji. Brojnim se analizama ontogenetskih i morfoloških svojstava sorti šenona utvrdilo da je ovo zanimljivo povrće zapravo tip karfiola, a ne brokule.

Tako sorte svijetlozelenog cvata piramidalnog oblika ubrajamo u poseban tip karfiola - romanesko. U poređenju s karfiolom bijelog cvata, romanesko se ističe višim vrijednostima vitamina C, karotenoida, polifenola i visokom antioksidativnom aktivnosti zbog prisutnosti biljnih pigmenata. Naime, biljni pigmenti su važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidanti budući da neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju integritet ćelije, sprečavajući oštećenje ćelijskog tkiva. Kao i kod ostalih kupusnjača, optimalne temperature za vegetativni rast šenona su od 15 do 20 stepeni Celzijusa te je kombinacijom raznolikih klimatskih prilika.

  • Nizak nivo kalorija - odličan je za osobe koje se odluče za dijetu jer velika količina šenona i dalje ima malu količinu kalorija. Ujedno ne sadrži nikakve masti.
  • Poboljšava cirkulaciju - brokula je poznata po tome što poboljšava cjelokupni rad krvnog sistema, pa tako slična svojstva ima i šenon. Pomaže i prilikom smanjivanja lošeg holesterola, snižavama krvni pritisak te reguliše nivo šećera u krvi.
  • Pomaže pri gubitku tjelesne težine - osim male količine kalorija, šenon sadrži i visok nivo vlakana koji pomažu prilikom gubitka kilograma. Vlakna u hrani poboljšavaju probavu, ali i stvaraju duži osjećaj sitosti što vas sprečava od prejedanja.
  • Jača kosti - šenon ima veći nivo kalcijuma u sebi nego mlijeko pa tako može pomoći prilikom bolesti kostiju kako bi ih ojačao, a odličan je za korištenje kod ljudi koji pate od osteoporoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije