Hrana i piće

U Banjaluci otvorena prva radionica kuhanja

U Banjaluci otvorena prva radionica kuhanja
Foto: Dražan Pozderović | U Banjaluci otvorena prva radionica kuhanja

Vodeći se tim da je hrana toliko univerzalno kulturno iskustvo da uključuje baš sve ljude na svijetu, u Banjaluci je otvorena prva radionica kuhanja "Kuhinjica". Osmišljena kao savršeno mjesto za sve one koje žele naučiti kuhati, ali i one koji se žele profesionalno baviti ovim poslom, u predivnom ambijentu "Kuhinjice" očekuju dobro druženje i sticanje nekih novih vještina i znanja.

Iza cijelog idejnog projekta stoji Zorica Đukić, direktorica "Kuhinjice" za BiH, i njen poslovni partner Dario Klincov.

"Cilj nam je da otkrijemo tajne kuhanja, ali i da na ovom mjestu formiramo profesionalne kuhare, koji su danas i te kako potrebni na tržištu", istakla je Đukićeva.

U novim prostorijama "Kuhinjice" planirano je održavanje jednodnevnih kurseva, ali i onih koji će trajati mjesec ili dva za sve one koji žele da usavrše svoje kuhanje.

"Mislim da će jednodnevni kursevi biti najinteresantniji. Oni su najviše namijenjeni strancima koji žele da upoznaju našu kuhinju i specijalitete ovog podneblja", naglasila je Đukićeva.

Klincov je kazao da se ideja za otvaranje ove škole rodila prije nekoliko godina i da mu je veoma drago što je došlo do realizacije.

"Koncept škole za kuhanje je osmišljen kao kurs za strane jezike, polaznik može da bira koliko vremena će ga pohađati", rekao je Klincov.

Ova škola kuhanja je takođe jedan u nizu projekata koje podržava Ministarstvo trgovine i turizma RS, a za samo otvaranje Ministarstvo je izdvojilo iznos od 5.000 KM za nabavku namirnica, od kojih će veliki dio biti upućen u javnu kuhinju "Mozaik prijateljstva".

"Ovo je jedan u nizu projekata koje Ministarstvo podržava, a koji će unaprijediti sektor ugostiteljstva, jer svjedoci smo da nam zaista trebaju profesionalni kuhari i konobari", istakla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS.

Banjalučki kuhar Dragan Šljivić kazao je da se nada velikom odzivu ljudi, jer je ovo prva škola ove vrste na našim prostorima.

"Na osnovu prijava napravićemo plan za obučavanje novih kulinarskih nada, kao i teme koje ćemo raditi", rekao je Šljivić. Njegov kolega i glavni kuhar "Kuhinjice" Aleksandar Ristić istakao je da će polaznicima kursa da prenese sve ono što zna te prije svega očekuje dobro druženje uz učenje nekih novih stvari.

Iako se mnogima možda čini da je 2021. proletjela brzo i da nisu ispunili neke od svojih ciljeva, no nova godina je odlično vrijeme za nove početke, usavršavanje novih vještina i pravo vrijeme da napokon učinite nešto za sebe jer čovjek ne može razmišljati dobro, voljeti dobro i spavati dobro ako nije jeo dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije