Hrana i piće

Za vrhunsku poslasticu najvažnija je ljubav

Za vrhunsku poslasticu najvažnija je ljubav
Foto: Sanja Čakarević | Za vrhunsku poslasticu najvažnija je ljubav

DOBOJ - Kvalitetne sirovine, precizna vaga, dobre peći, ali najprije ljubav, potrebni su za vrhunsku poslasticu, poručio je Nemanja Petrović, poslastičar u jednoj pekari, koji je učenicima Ugostiteljske i trgovinske škole nakratko prepustio svoju kuhinju i dozvolio im da dovrše kolač.

Đaci će imati priliku da vide kako se priprema trileće.

Kažu da su u poslastičarstvu mjere najbitnije, a na naše pitanje da li je to tačno i može li se nešto odoka, Petrović odgovara:

"Pa, ne može. Ako radite profesionalno, onda moraju da budu vage precizne, tačne gramaže. Ako radite šolja ovog, šolja onog, to su zaista neki seoski kolači. Često napominjem da ostavimo po strani kolače koje su naše tetke pravile, zaista moramo da idemo s nekim modernijim vrstama."

Uz ovog poslastičara đaci koji se školuju za to zanimanje će imati priliku da na praksi primijene ono što su naučili u školi, a Željana Ostojić i Dalila Smajić su nam otkrile da, iako su od svojih majki dosta naučile, neke stvari su savladale tek u školi.

"Na primjer, potkvas koji se radi s kvascem i mlijekom, toplim mlijekom, rastvori se i napravi glatka smjesa. To sam, recimo, naučila u školi, dok moja majka drugačije to radi. Samo stavi kvasac u toplo mlijeko i ostavi da nadođe", rekla je Željana.

"Naučila sam za ovih godinu dosta kolača i razna tijesta da pravim, veoma je korisno. Najviše volim da pravim krempitu", kazala je Dalila, te dodala da su keksići ono što su nedavno spremali u školskoj kuhinji.

Branka Lukić, nastavnica ugostiteljske grupe predmeta, ističe da je za đake značajno da praksu osim u školi imaju i u proizvodnom pogonu.

"U školi, naravno, da nauče sve ono što im je potrebno za samostalan rad, ali ovdje imaju neke realne, autentične uslove, da vide kako to ide na veće količine, kada je možda veća gužva, žurba. Tako da mnogo se radujemo toj saradnji s pekarom, gdje će učenici, pekari i poslastičari, imati mogućnost da obavljaju praktičnu nastavu", kazala je Lukićeva. 

Na tržištu je velika potražnja za pekarima, ali đaci ne žele da se školuju za ovo zanimanje.

Ipak, Ugostiteljska i trgovinska škola ponovo će pokušati upisati pola odjeljenja, 12 učenika.      

"Nije više pekarstvo toliko teško koliko je nekad bilo, dosta su preuzele mašine posao i nije to više samo ona treća smjena. Pekari sad kod nas kreću da rade u 15 časova, znači rade 70 odsto druge smjene i možda 30 odsto treće. Mašine rade 80 odsto, a 20 odsto rade pekari", naveo je Saša Golubović, rukovodilac pekare, te dodao da je plata pekara četvorocifrena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije