Putovanje

Planinari se vraćaju na Mont Everest

Planinari se vraćaju na Mont Everest
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Planinari se vraćaju na Mont Everest
Srna

KATMANDU - Stotine planinara vraćaju se na Mont Everest prvi put narednog mjeseca pod strogim uslovima, rekli su zvaničnici Vlade Nepala i alpinisti, nakon što je najviši vrh na svijetu bio nedostupan godinu dana zbog pandemije virusa korona.

Očekuje se da će više od 300 stranih alpinista pokušati da osvoji vrh od 8.849 metara ove sezone koja počinje u aprilu, rekla je zvaničnik Ministarstva turizma Mira Ačarja.

U istom periodu 2019. godine ovaj uspon pokušao je da savlada 381 alpinista.

"Uveden je zahtjev jednosedmičnog karantina kao i potvrda planinara da su negativni na virus korona", rekla je ona.

Osam od 14 najviših planinskih vrhova na svijetu, među njima Everest, nalaze se dijelom i potpuno u Nepalu, a stotine stranih alpinista godišnje ostave milione dolara u ovoj državi.

Nepal je zatvorio svoje planine u martu prošle godine radi suzbijanja širenja virusa korona. U Nepalu je do sada zaraženo 274.973 ljudi, dok je 3.012 umrlo.

Organizatori ekspedicija kažu da će kineska strana Everesta ostati zatvorena za strane alpiniste i ove sezone, kao i cijele prošle godine, što znači da će više planinara doći u Nepal.

Nepal je u januaru počeo imunizaciju vakcinom Astra Zenece, koju je dobio od Indije. Broj zaraženih opada, pa je juče zabilježeno 100 novih slučajeva infekcije, dok su oktobru jednog dana registrovana 5.743 slučaja. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije