Putovanje

Portofino dočekuje prve strane turiste

Portofino dočekuje prve strane turiste
Foto: Tanjug | Portofino dočekuje prve strane turiste

Modensko ljetovalište Portofino u Italiji ostavlja za sobom težak period i spremno dočekuje domaće i strane turiste poslije blokade, u luci su ponovo usidreni brodovi, a hoteli i restorani otvoreni poslije višemjesečne obustave rada zbog virusa korona.

Na ulicama Portofina, po otvaranju granica Italije poslije tromjesečne blokade zbog pandemije, ponovo se mogu čuti njemački, francuski i engleski jezik, javlja dopisnica Tanjuga iz Italije.

Foto: pixabay.com

Portofino, dragulj italijanske rivijere sa kućama pastelnih boja, 1950-ih godina postao je popularna turistička destinacija, a od tada je ovo prvo ljeto bez prevelike gužve u tom primorskom mestu.

"Dolče vita" (sladak život, uživanje), tako pojedini mještani opisuju početak ovog ljeta bez gužve u malom mjestu na obali Ligurije, i atmosferu poput perioda prije nego što je Portofino postao populatno turističko odredište.

Ipak, na krizu i pandemiju virusa kovid-19 podsjećaju smjernice koje se nalaze na ulazima u radnje, restorane i hotele za držanje bezbedne fizičke razdaljine, kao i gelovi za dezinfekciju ruku.

U pojedinim restoranima nisu dostupni papirni jelovnici, već samo onlajn koje je moguće pregledati putem interneta na mobilnom telefonu u cilju sprečavanja širenja virusa.

Foto: Tanjug

U Portofinu je ljetnja sezona počela 3. juna istovremenim otvaranjem regionalnih i državnih granica za dolaske iz Evropske unije i područja Šengena, međutim hoteli su se postepeno otvarali do druge polovine juna, među kojima i čuveni Splendido.

Hotel Splendido, na mjestu nekadašnjeg manastira, pruža najljepši pogled na obalu, a na zidovima mogu se vidjeti fotografije poznatih gostiju koji su tu odsjedali, među kojima nekadašnji britanski premijer Vinston Čerčil, glumac Hemfri Bogart, glumica Elizabet Tejlor, pjevačica Madona.

Portofino je decenijama tokom ljetnjeg perioda preplavljen turista, luka puna jahti, brodova i čamaca, a brojne su mogućnosti i za ronjenje i planinarenje, pa se lokalne vlasti nadaju još jednoj uspješnoj sezoni.

Foto: pixabay.com

U Portofinu, mjestu sa oko 400 žitelja, ali koje privlači mnogobojne turiste, ali i poznate ličnosti iz svijeta zabave i kulture, godinama se tokom ljetnje sezone održavaju modne revije, izložbe i koncerti.

Stari Rimljani to mjesto zvali su Portus Delphini - Luka delfina, krajem 19. vijeka postao je popularna turistička lokacija za lokalno stanovništvo, a posljednjih nekoliko decenija je među omiljenim destinacijama bogatih i poznatih ličnosti iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije