Zdravlje

Da li je potrebno da čistimo pupak i kako

Da li je potrebno da čistimo pupak i kako
Foto: Ilustracija/Arhiva | Da li je potrebno da čistimo pupak i kako

​Mnogi ljudi imaju dilemu da li je dovoljno pupak samo prati kada se tuširamo ili je na njega potrebno obratiti više pažnje kada je higijena u pitanju.

Dermatolozi kažu da nije sve tako jednostavno.

"Pupak bi, naravno, trebalo da se čisti kao i ostatak kože", kaže dr Geri Goldenberg, dermatolog.

Bez obzira na to je li vaš pupak ispupčen ili uvučen, na njemu se mogu nakupljati prašina, nečistoća i bakterije, a procjenjuje se da oko 67 različitih vrsta bakterija živi na području pupka.

Ako vam pupak nije uvučen, biće jednostavnije da ga operete, ali ako je uvučen, teže će biti da uočite gdje se prljavština nalazi, pa je savjet da ga perete tako što ćete pokvasiti peškir i očistiti  ga.

Tuširanjem ćete skinuti samo nešto prljavštine, ali ne sve

"Ukoliko ne čistite pupak, a samo se tuširate, sva prljavština koja ostaje, mrtva koža, tkanine i bakterije mogu uzrokovati neprijatan miris ali i infekcije", navodi dr Golberg.

Može da dođe i do stvaranja kamena pupka, koji nastaje kalcifikacijom sebuma i keratina koji izgleda kao kamen.

Što se duže zadrži u pupku veće su šanse da će doći do infekcije. Važno je i napomenuti da nije potrebno da dođe do razvoja kamena kako bi se pupak inficirao, već to može da se dogoditi i od nakupljene prljavštine.

Koliko često je potrebno čistiti pupak

Ne postoji pravilo koliko često bi trebalo prati pupak, ali poželjno bi bilo da to bude jednom ili dva put sedmično, navodi dr Ife J. Rodni, dermatolog.

"Znak da je vrijeme da operete pupak jeste, ako vidite prljavštinu na njemu, a ona može biti crne ili u boji kože. Ako vas nešto svrbi ili iritira na pupku, vrijeme je za čišćenje", dodaje dermatolog, a prenosi  Večernji.hr.

Kako očistiti pupak?

Pupak je potrebno drugačije čistiti nego ostatak tijela.

On savjetuje da umočite štapić za čišćenje ušiju u blagu pjenu od sapunice, pa da zatim nježnim pokretima očistite pupak.

Kad izvadite vaticu, ako je prljava, zamijenite je novom. Ponovite dok sve ne očistite.

"Lakše će vam biti da ga očistite, ako to radite kada se tuširate", savjetuje dr Rodni.

Ako imate probušen pupak i nosite nakit, konsultujte se sa ljekarom kako je najbolje da čistite pupak, jer će možda biti potreban neki dodatni savjet.

Ako je pupak tek nedavno probušen, dobro je koristiti antibakterijski sapun dok rana ne zaraste, a ako već dugo imate probušen pupak, slobodno koristite obične sapune.

Ako vam je palo na pamet da pupak čistite alkoholom, ljekari se slažu sa tom idejom, pa to izbjegavajte, ako vam nije neophodno.

Čišćenje vodom i sapunom daje jednake rezultate, a i sigurnije je. Dr Goldberg smatra da alkohol isušuje kožu i možeda je iritira, što opet može dovesti do infekcije.

Naravno, ako primjetite da nešto nije kako bi trebalo, da imate crvenilo, infekciju ili neprijatan miris savjet je da se obratite ljekaru.

 

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije