Zdravlje

Muči vas loš zadah? 11 mogućih uzroka ovog problema

Muči vas loš zadah? 11 mogućih uzroka ovog problema
Foto: Pixabay/Ilustracija | Muči vas loš zadah? 11 mogućih uzroka ovog problema
N.N.

Ponekad se svi susretnemo sa lošim zadahom, da li ujutru kada ustanemo, nekog pića ili hrane, ali za neke ljude loš zadah može biti nešto zbog čega se osjećate postiđeno.

Loš zadah, može vam ugroziti ljubavni ili život uopšte. Kako biste spriječili neprijatne situacije, ovo su neki od razloga zbog kojih može doći do neprijatnog zadaha.

1. Loši desni

Većina odraslih u Britaniji u određenoj mjeri ima bolest desnih. Znakovi krvarenja kad perete zube, loš zadah ili loš ukus u ustima. 

Bolest desni je skupljanje kamenca na zubima. 

Bakterije na zubu izazivaju stvaranje toksina i iritiraju desne. Rani stadijum ove bolesti, poznat je kao gingivitis. 

Ako se ne liječi, može da se razvije u stanje koje se naziva parodonitis i koje utiče na tkiva koja zube drže u vilici. Ako se parodontitis ne liječi, kost u vilici može biti oštećena, a zubi mogu da se olabave i na kraju ispadnu.

2. Manjak vode u organizmu

Dehidracija može prouzrokovati neprijatan dah, jer bakterije koje žive u ustima imaju tendenciju da se umnožavaju kako se usta suše. To dovodi do smanjenja lučenja pljuvačke. Voda za piće može umanjiti loš zadah dok ispirate čestice hrane između rutinskog čišćenja zuba.

3. Stres

U stresnim vremenima možete biti previše zaokupljeni da jedete dobro ili pijete dovoljno vode, što može dovesti do suvih usta i neprijatnog daha. Takođe možete disati kroz usta, a ne preko nosa, još jedan uzrok suvih usta. A postoji veza između stresa i bolesti desni.

4. Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Kada smanjite unos ugljenih hidrata i povećate unos proteina, tijelo se prevashodno snabdijeva zalihama masti i vaše tijelo razgrađuje masti za energiju, stvarajući ketone. Jedan od njih je aceton koji može učiniti da se vaš dah osjeća na sredstvo za uklanjanje laka za nokte.

5. Hrkanje

Kad spavamo, usta postaju suša i dobijamo "jutarnji dah". Ako hrčete, može doći do jakog sušenja usta zbog disanja kroz usta, a ne preko nosa.

6. Kafa

Kafa ima vrlo jak miris, ali kofein u kafi može izazvati loš zadah. Suši usta što omogućava stvaranje bakterija. Zatim se bakterije stežu za jezik, desni, zube i unutrašnjost obraza, što može dovesti do lošeg zadaha. Takođe je moguće da ako imate mlijeko u kafi, jer ono podstiče rast bakterija.

7. Dijabetes

Kada osoba ima dijabetes, njihovo tijelo ili ne daje dovoljno insulina ili ne može efikasno da koristi insulin. Insulin pomaže da razgradi glukozu da bi obezbijedio energiju. Ako tijelo ne može da dobije energiju iz glukoze, umjesto toga pokreće sagorijevanje masti, stvarajući ketone, koji mogu da utiču na vaš dah. Visoki nivo šećera u krvi takođe povećava glukozu u pljuvački, obezbjeđujući hranu za bakterije u ustima.

8. Lijekovi

Postoji niz lijekova koji mogu da izazovu suva usta, što doprinosi lošem zadahu. Oni uključuju lijekove za krvni pritisak, antidepresive, tablete za spavanje, diuretike i antihistaminike. Pogledajte uputstvo s lijekovima da biste vidjeli da li lijek ima za nuspojavu "isušivanje usta" ili se posjavetujte sa ljekarom opšte prakse. Možda ćete morati da povećate unos vode da biste se borili protiv suvih usta.

9. Pušenje

Duvan izaziva vlastitu vrstu lošeg zadaha, osim bojenja, gubitka ukusa i iritacije desni, ljudi koji puše imaju veću vjerovatnoću da obole od desni i imaju veći rizik od razvoja karcinoma.

10. Preskakanje obroka

Neredovni obroci mogu negativno uticati na svježinu vašeg daha. Manjak hrane i tečnosti usporava proizvodnju lučenja pljuvačke, što doprinosi rastu bakterija u ustima.

11. Alkohol

Alkohol je diuretik, što znači da vas dehidrira i isušuje usta. Smanjenje pljuvačke ograničava sposobnost vaših usta da se očiste, uzrokujući napredovanje bakterija. Alkohol takođe može da izazove refluks kiseline, zbog čega želudačna kiselina luči u grlo i ta kiselina ima neprijatan miris, prenosi Prva.rs.

Pročitajte još:

Riješite se lošeg zadaha: Žvaćite celer, a ne žvake

Izbjegavajte ove namirnice

Napravite prirodan ‘gutljaj’ koji eliminiše loš zadah

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije