Zdravlje

Opustite se uz lipu i bosiljak

Opustite se uz lipu i bosiljak
Foto: Ilustracija | Opustite se uz lipu i bosiljak

Osim što djeluju opuštajuće, biljke poput lipe, matičnjaka, mažurana i bosiljka djeluju podsticajno na probavu i čišćenje tijela te tako olakšavaju gubitak viška kilograma.

Duži dani kod nekih ljudi mogu izazvati nesanicu, a povećana aktivnost nervozu. Nagle promjene vremena i ubrzani ritam života takođe stvaraju stres, protiv kojeg se možete boriti ljekovitim biljnim čajevima.

Zraci sunca su utkani u cvijet lipe, kaže legenda. Prema predanju, kada neko popije lipov čaj, toplota sunca mu ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa tijelo groznice. Osim ove ljekovite osobine, lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge druge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze.

U našim krajevima rastu bijela (Tilia tomentosa) i crna ili velikolisna lipa (Tilia grandifolia). Lipa cvjeta u junu, crna malo prije bijele. Lipu treba brati čim počne da cvjeta, kad su se dvije trećine cvjetova rascvjetale.

Branje

Cvast treba brati zajedno s priperkom, jer se vrlo rijetko traži bez priperka. Branje se preporučuje po suvom i lijepom vremenu. U cvijetu i u listu ima vitamina C. Za lijek se beru cvjetovi u vrijeme kada se otvore i prije nego što ostare i promijene boju.

Suše se u hladu, na prozračnom mjestu, najbolje na tavanu. Cvjetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Cvast lipe se tradicionalno koristi kod prehlada, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom, gdje je poželjno pojačano znojenje. Čest je sastojak čajnih mješavina za ublažavanje kašlja, za znojenje, nesanicu i za grgoljenje.

Problemi sa spavanjem

Lipa pomaže kod manjih problema sa spavanjem i nervoznih stanja. Cvjetovi lipe imaju i diuretički učinak, pa se preporučuju za liječenje vrlo visokog krvnog pritiska u arterijama i protiv masnih nakupina u venama.

Neki podaci ukazuju i da je dobra za smanjenje visokog krvnog pritiska. Zbog visokog sadržaja sluzi, koja oblaže sluzokožu disajnih organa i sprečava nadražaj, cvast lipe se često koristi i za umirenje intenzivnog kašlja. Eksperimentalno je potvrđeno i antimikrobno dejstvo njenih vodenih i etanolnih ekstrakata, kao i sedativni i anksiolitički efekat.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cvijeta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju. Topao čaj od lipe pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije.

Blagodeti bosiljka

Ova biljka je djelotvorna kod bolesti mokraćnih puteva, djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, podstiče apetit, a mlade majke dojilje bi trebalo da piju čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Biljka bosiljka često izgledom podsjeća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima. Međutim, bosiljak krije ljekovite moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije