Zdravlje

Ove namirnice najviše uništavaju zube

Ove namirnice najviše uništavaju zube
Foto: Unsplash/Lesly Juarez | Ove namirnice najviše uništavaju zube

Često ne razmišljamo pretjerano kako određena hrana koju konzumiramo utiče na zdravlje naših zuba.

Pojedine vrste hrane i pića izazivaju nakupljanje bakterija (plaka) koji može oštetiti gleđ i izazvati pojavu karijesa. Ako uz to ne perete redovno zube, ne čistite ih koncem i uopšteno ne vodite dovoljno računa o oralnoj higijeni, veće su šanse da vam zubi budu kvarniji.

Koje namirnice treba da izbjegavate?

Gazirana pića

Ova pića sadrže velike količine šećera koji nije baš najbolji saveznik našeg zdravlja. Pored toga, ovi napici sadrže i limunsku i fosfornu kiselinu koje mogu veoma oštetiti zubnu gleđ.

Alkohol

Često ili pretjerano konzumiranje alkohola može izazvati zavisnost. Ispijanjem alkoholnih pića naša usta se suše, a pljuvačka se mnogo manje luči. Ovo je izuzetno loše po naše zube - pljuvačke čuva zube jer spira ostatke hrane. Bilo bi dobro da poslije svakog gutljaja alkohola uzmete i malo vode.

Hljeb i čips

U procesu žvakanja ove hrane, one se pretvaraju u smjesu koja se lijepi za površinu zuba, ali i u njihovom međuprostoru. Potrebno je da nakon jela ove vrste hrane detaljno operete zube i koncem uklonite ostatke, kako ne bi došlo do pojave karijesa.

Sladoledi, bombone, kokteli

Različite vrste slatkiša i slatkasta pića nisu baš sjajan izbor - kada ih unesemo u organizam, oslobađa se kiselina koja nije dobar saveznik u očuvanju zubne gleđi.

Tvrda hrana

Kod konzumacije tvrde hrane, nije samo riječ o karijesu već u činjenici da ona vrlo lako mehanički može oštetiti zube. U tu hranu spadaju krekeri, karamela, dvopek, tvrdo voće (jabuke ili kruške), ušećereni slatkiši, tvrde bombone.

(Magazin novosti)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije