Zdravlje

Preporuka: Maramica ili šal u slučaju nestašice maski

Preporuka: Maramica ili šal u slučaju nestašice maski
Foto: Tanjug/AP | Preporuka: Maramica ili šal u slučaju nestašice maski

BANJALUKA - Preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije je da građani koji ne mogu nabaviti zaštitne maske umjesto njih, dok su na otvorenom, koriste komad tkanine, poput marame ili pak šala, rekli su danas iz Vlade RS.

Veče ranije ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je jedna od mjera u borbi protiv virusa korona obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, ali da ih moraju nositi i oni koji rade i u dodiru su sa drugim ljudima.

Građani su se zapitali kako da nabave maske, pošto ih nema u većini apoteka, a iz Štaba su naveli da postoji i alternativa.

"Dobra je zaštita nositi masku. Međutim, ukoliko nema gdje da se nabavi, a imamo i takve informacije da u apotekama postoji nestašica, preporuka je da, kad se izlazi na javne površine, ne mora biti maska, može biti i šal ili marama, da se zaštiti predio nosa i usta", rekli su iz Vlade RS.

Kako su dodali, cilj je zaštita, jer je teško u nekim momentima označiti da li neko ima određenu respiratornu infekciju, poput, recimo, prehlade.

"Preporuka Štaba biće da, ako neko nema masku, čija nestašica vlada, može upotrijebiti i šal, marama ili neku pamučna tkanina koja može da zaštiti taj predio lica", kazali su iz Vlade RS.

I Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je juče da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da se preporuči nošenje maski.

"Potrebno je da se preporuči svima da nose maske", rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije