Mogućnosti

Kako da smanjite rizik od virusa korona u automobilu

Kako da smanjite rizik od virusa korona u automobilu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako da smanjite rizik od virusa korona u automobilu

Iako je opšta direktiva ovih dana da ostanemo kod kuće, mnogi od nas su prinuđeni da svakodnevno koriste svoj automobil, bilo da idu na posao ili u nabavku.

Pandemija virusa korona stavila je čitavo čovječanstvo pred možda najteži izazov do sada.

Osim društvenog distanciranja, kao jedna od najvažnijih mjera za sprečavanje širenja zaraze ističe se pravilno održavanje higijene ruku, ali i dezinfekcija površina koje često dodirujemo, a koje mogu da budu kontaminirane ovim virusom.

Među potencijalno opasnim površinama sa kojma smo svakodnevno u kontaktu su i pojedini dijelovi spoljašnjosti i unutrašnjosti naših automobila.

Kako se virus korona unosi u automobil?

Putnička kabina vašeg vozila može da se kontaminira virusom na više načina.

Jedan je da se prenese dodirom na neku od površina koje stalno dodirujemo (volan, ručica mjenjača, razni prekidači...) nakon što smo, na primjer, prethodno koristili kontaminirana kolica u prodavnici ili dodirnuli kvaku dok smo otvarali vrata apoteke.

Drugi način je da ga je u unutrašnjost unijela zaražena osoba koja se vozila u automobilu - bilo da ga je kapljičnim putem prenijela na neku od površina vozila ili izdisanjem u vazduh u putničkoj kabini.

Unutrašnjost automobila je obložena različitim materijalima - od plastike i tkanine, preko gumificiranih dijelova i kože, pa do metala i drveta.

Neke studije koje su do sada sprovedene pokazuju da virus korona može opstati u vazduhu u unutrašnjosti automobila i do tri sata, dok se na plastičnim i površinama od nerđajućeg čelika može zadržati dva-tri dana.

Sa druge strane, ranije studije sprovedene u vrijeme srodnog SARS virusa su pokazale da je taj virus opstajao na materijalima kao što su metal, staklo ili plastika čak i do devet dana.

Opremite se odgovarajućim sredstvima za deznfekciju

Iako se površine automobila lako kontaminiraju, a virus korona ima tendenciju da se na njima zadrži kraće ili duže vrijeme, dobra vijest je da se unutrašnjost vozila relativno jednostavno može dezinfikovati i na taj način ubiti virus.

Za početak, možemo da učinimo sve što je u našoj moći da virus uopšte ne dospije u putničku kabinu. Za to je potrebno dezinfikovati ruke prije ulaska u automobil. Da bi nam to pošlo za rukom, prije dodira spoljašnjosti vrata potrebno je najprije dezinfikovati kvaku.

Ako je unutrašnjost vašeg vozila ipak kontaminirana, nije smak svijeta - ukoliko pažljivo očistite površine koje ste dodirivali neopranim rukama, smanjićete mogućnost opstanka virusa na minimum.

Iako stručnjaci preporučuju razna sredstva kada je u pitanju dezinfekcija ruku ili vašeg doma, kod čišćenja površina u automobilu treba biti oprezan kako ne biste trajno oštetili neke osjetljive materijale.

Za čišćenje većine površina, poput volana, ručice mjenjača i ručne kočnice, ili raznih dugmića i prekidača, preporučuju se vlažne maramice koje imaju dezinfekciono dejstvo.

One su svakako manje agresivne kada su u pitanju osjetljivi materijali u vozilu nego 70-procentni alkohol ili gelovi za suvo pranje ruku na bazi alkohola. Najbolje bi bilo koristiti specijalne vlažne maramice koje su namijenjene upravo čišćenju unutrašnjosti automobila.

Prije čišćenja, provjerite na ambalaži da li postoje ograničenja u pogledu nekih površina, poput kože ili gumificiranih dijelova.

Alternativa maramicama su deterdžent za pranje automobila i voda.

Stručnjaci savjetuju da se prilikom čišćenja posebna pažnja obrati na volan, pošto se na njemu zadržava najviše mikroorganizama. Pritom, nije dovoljno da očistite samo obod upravljača, već i sve prevoje i spojeve sa njegovim kracima, frontalnu centralnu površinu, ali i komande brisača i ručicu pokazivača pravca.

Savremeni automobili imaju multifunkcionalne volane sa brojnim dugmićima i prorezima između njih, koji su takođe veoma pogodni za zadržavanje virusa, pa i tu treba biti detaljan prilikom čišćenja.

Kada završite sa "najvećim kliconošom" u automobilu, pređite na komande audio-sistema ili multimedijalnog uređaja i digitalnih ekrana, a zatim i na komande klima-uređaja.

Ne zaboravite ručicu mjenjača i ručne kočnice, držače za čaše, ali ni komande elektropodizača prozora u vratima i, što je posebno važno, unutrašnje kvake.

Na kraju možete da prebrišete i ostale površine na komandnoj tabli, koje možda niste, ali možda i jeste nehotice dodirnuli prljavim rukama.

Sa staklenim površinama je situacija nešto jednostavnija, pošto tu možete da koristite i alkohol i druga agresivnija dezinfekciona sredstva. Nakon dezinfekcije, kontaminirane maramice i krpe pažljivo odložite u kesu koju ćete zatim vezati i staviti u kantu za otpatke.

Šta od sredstava treba izbjegavati

Stručnjaci ističu da nisu sva dezinfekciona sredstva prilagođenja korišćenju u automobilima.

Prilikom čišćenja površina u putničkoj kabini nikako ne treba koristiti razne izbjeljivače ili hidrogen, jer ova sredstva pored virusa mogu uništiti i enterijer vašeg automobila.

Takođe, ni pod kakvim okolnostima ne čistite unutrašnjost vozila proizvodima na bazi amonijaka.

Da biste izbjegli oštećenje ekrana osjetljivog na dodir, odnosno finog zaštitnog premaza koji ga prekriva, nemojte dezinfikovati "touchscreen" sredstvom koje inače koristite za prozore automobila.

Kada je riječ o dezinfekciji spoljnih površina, stvari su nešto jednostavnije. Potrebno je očistiti one elemente koje neizostavno morate da dotaknete rukama ako koristite automobil.

To su prije svega kvake na vratima, ali i površine uz gornje ivice vrata i prozora koje nerijetko nehotice dodirujemo prilikom ulaska i izlaska a da toga nismo ni svjesni.

Ne zaboravite kontakt površine na vratima gepeka, bez obzira na to da li na njima imate ručicu za otvaranje ili se prtljažnik otvara komandom iz kabine - u svakom slučaju ćete doticati taj dio prilikom zatvaranja gepeka.

Na kraju, obratite pažnju i na poklopac rezervoara ukoliko ovih dana dosipate gorivo, a pri korišćenju aparata za dopunu goriva koristite jednokratne providne rukavice kojima su snabdjevene gotovo sve benzinske pumpe. Nakon sipanja goriva i plaćanja dobro dezinfikujte ruke - po mogućnosti prije ulaska u vozilo.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije