Privreda

Bez posla bi moglo da ostane 47 miliona Amerikanaca, najgore dolazi

Bez posla bi moglo da ostane 47 miliona Amerikanaca, najgore dolazi
Foto: Tanjug/AP | Bez posla bi moglo da ostane 47 miliona Amerikanaca, najgore dolazi

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize s virusom korona, a najgora šteta tek dolazi, prema procjeni Federalnih rezervi.

Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvidjeli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 posto.

To bi bila najviša stopa nezaposlenosti od 1948. godine od kada se zvanično vodi ova statistika, navodi USA tudej. Dodaje takođe da je tokom Velike depresije ta stopa bila oko 25 procenata.

Ekonomisti FED-a su u svoje projekcije uključili i visok rizik po radna mjesta koja bi u krajnjem ishodu mogla da budu izgubljena zbog Vladinih mjera ograničenja kretanja, prenosi CNBC.

"Ovo su vrlo velike cifre prema istorijskim standardima, ali je i ova situacija jedinstven šok koji se razlikuje od bilo kojeg drugog koji je američka ekonomija doživjela u posljednjih 100 godina", napisao je ekonomista FED-a

Migel Farija-e-Kastro u blogu objavljenom na veb-sajtu FED-a.

Farija napominje da u analizu nije ukalkulisana projekcija broja radnika koji možda više neće biti uključeni u kategoriju radne snage što bi rezultiralo smanjenjem osnovne stope nezaposlenosti.

Takođe, u obzir nije uzet ni uticaj nedavno donesenih mjera državnih podsticaja, kojima će se povećati naknade za nezaposlene i subvencionisati firme kako bi se smanjio broj otkaza.

Ipak, slika nezaposlenosti je već sada sumorna.

Rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca podnijelo je prvi put zahtjeve za dobijanje naknade zbog nezaposlenosti u sedmici koja se završila 21. marta.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija "Dau Džons" predviđaju da će se kontingentu nezaposlenih ove nedjelje pridruži još 2,65 miliona ljudi.

Ukoliko zaista 47 miliona ljudi ostane bez posla, to bi podiglo broj nezaposlenih u SAD na 52,8 miliona, što bi za više od tri puta bilo gore nego na vrhunca Velike recesije.

Jedina svijetla tačka je ta što se očekuje da će ograničenje slobode kretanja i rada kratko trajati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije