Privreda

Bogataši hrle na Novi Zeland: Korona pod kontrolom, posao cvjeta

Bogataši hrle na Novi Zeland: Korona pod kontrolom, posao cvjeta
Foto: Tanjug/AP | Bogataši hrle na Novi Zeland: Korona pod kontrolom, posao cvjeta

Budući da je još početkom marta virus korona kosio sve pred sobom u SAD, direktori raznih kompanija iz Silicijumske doline kontaktirali su kompaniju Rising S Co, koja izrađuje luksuzne bunkere.

Ovaj tip skloništa postao je broj 1, od kada je pandemija uzela maha, pa se bogataši više nigde ne osećaju sigurno, čak ni u svojim vilama van grada. Jedan od direktora moćne kompanije zvao je Rising S Co, jer je želio da sazna kako da otvori svoj tajni bunker, vrijedan nekoliko miliona dolara, koji se nalazi 3 metra ispod zemlje, na Novom Zelandu.

"Nikada prije nije koristio svoje sklonište i nije mogao da se seti kako da ga dekodira", rekao je Geri Linč, generalni menadžer kompanije Rising S Co. Dodaje da je ovaj bogati korisnik osim o šifri, postavljao pitanja vezana za snagu bojlera, i da li je potrebno da uzme dodatni filter za prečišćavanje vode i vazduha.

Linč je naveo da ovaj biznismen vodi jednu firmu u San Francisku, ali živi u Njujorku, koji je postao epicentar korona virusa.

"Otišao je na Novi Zeland i koliko znam, još uvijek je tamo. Ne smem da vam otkrivam o kome je riječ, jer je lista naših klijenata privatna", kaže Linč.

Novi Zeland je, geografski, najizolovanija zemlja na svijetu, pa ne čudi što je godinama unazad prva na pameti bogataša, kada se govori o pandemijama i sličnim nepogodama. Tamo živi 4,9 miliona stanovnika, dok ih u Njujorku ima više od 8 miliona. Ostrvo je čisto, pošumljeno, udaljeno, ima odlične zdravstvene ustanove.

Ono što je, međutim, bogatašima sada najvažanije jeste stanje u ovoj zemlji. Poslednjih nedelja, Novi Zeland se hvali time kako je odgovorio na pandemiju. Uveli su četvoronedjeljni karantin i spriječili širenje zaraze, pa tako imaju "samo" 12 smrtnih slučajeva, dok ih u SAD ima više od 39.000.

"Podzemna globalna mreža Vivos već je postavila bunker za 300 ljudi na Južnom ostrvu", rekao je Robert Vicino, osnivač ove kompanije iz Kalifornije. U posljednjih 14 dana dobio je dva poziva od klijenata koji žele da se izgrade dodatna skloništa na ovom mjestu.

U SAD, dvije desetine porodica su se preselile u Vivos sklonište koje prima 5.000 ljudi, u Južnoj Dakoti. Takođe, kompanije je izgradila bunker za 80 osoba u Indijani i razvija sklonište za hiljadu osoba u Njemačkoj.

Rising S Co. je posljednjih godina izgradio oko 10 privatnih bunkera na Novom Zelandu. Jedan u prosjeku košta 3 miliona dolara, ali može da košta i 8 miliona, ako se "obogati", odnosno ako se dodaju luksuzna kupatila, sobe za gejming, teretana, pozorište, kreveti za operaciju.

Mihai Dinulesku je 12. marta odlučio da prekine lansiranje svog startapa vezanog za kriptovalute i da se preseli u ovu daleku zemlju, jer se plašio zatvaranja granica. Spakovao je svoje kofere, sve ostalo je ostavio u SAD, kupio je avionsku kartu što je pre mogao i kroz 12 sati je sa suprugom već bio na letu za Okland. Samo četiri dana kasnije, Novi Zeland je zatvorio svoje granice stanim putnicima.

Dinulesku sada radi za Ao Air, mali startap koji je dizajnirao maske za filtriranje vazduha kako bi nadmašio N95 maske. Den Bodven, suosnivač ove kompanije, kaže da je posljednjih dana promatrao zaposlene u američkoj tehnološkoj industriji, ali da je generalno bio oprezan u odabiru.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije