Privreda

Pratite nas na Google news

EK izdvaja 100 miljardi evra za očuvanje radne snage

EK izdvaja 100 miljardi evra za očuvanje radne snage
Foto: N.N. | EK izdvaja 100 miljardi evra za očuvanje radne snage
Tanjug

Evropska komisija izdvaja 100 milijardi evra za podršku kompanijama širom 27 država članica EU, kako u situaciji aktuelne krize ne bi otpuštale radnike već ih zadržale u okvirima skraćenog radnog vremena.

"Možemo da mobilišemo 100 milijardi evra za ove potrebe. To će biti moguće zahvaljujući garancijama zemalja članica od 25 milijardi evra. U pitanju je evropska solidarnost na djelu", kaže predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U sjedištu Evropske komsije u Briselu predstavljen je radni okvir nove inicijative "Šur" koja za cilj ima očuvanje radne snage u EU.

"'Šure' je evropski podržano skraćeno radno vrijeme. Ono može da ublaži efekte recesije - zadržava ljude na poslu, omogućava kompanijama da se vrate snažno na tržišta po pokretanju svjetske ekonomije”, kaže fon der Lajen.

Ona napominje da će ova pomoć biti stavljena na raspoloaganje svim zemljam članicama EU kako bi osnažili njihove kratkoročne planove rada.

Predsjednica Evropske komisije ukazuje da i strukturni fondovi EU mogu biti od pomoći kao bi se zadržala radna mjesta i poručuje da će zemljama članicama biti omogućeno da pristupe svim preostalim sredstvima na koja imaju pravo na brz način.

"Izuzeli smo uslove kako bismo olakšali pristup evropskom novcu. Imamo punu fleksibilnost kada je riječ o regionima i prioritetima u svim zemljama članicama", kaže fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji navode da je EU, uključujući institucije i zemlje članice, do sada mobilisala 2.770 miljardi evra, što predstavlja "najveći odgovor na evrposku krizu ikada".

Brisel upozorava da se EU mora pripremiti za dugoročni oporavak nakon krize COVID-19, u čemu će budući sedmogodišnji zajednički budžet biti "centralni stub" i "najjači instrument" evropskog odgovora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije