Privreda

"EU mora očuvati ekonomski suverenitet u vrijeme krize"

"EU mora očuvati ekonomski suverenitet u vrijeme krize"
Foto: Tanjug/AP | "EU mora očuvati ekonomski suverenitet u vrijeme krize"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pozvala je danas zemlje EU da u aktuelnoj kriznoj situaciji obrate posebnu pažnju na direktne strane investicije u neke od ključnih evropskih sektora kao što su zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura.

Ona je upozorila da kriza izazvana virusom korona duboko pogađa evropsku ekonomiju i da su mnoge kompanije privremeno oslabljene.

"Neki sektori su ključni za našu bezbjednost, javno zdravlje i suverenitet. Moramo da znamo ko izvan EU investira u ove kompanije i u kom cilju. To je posebno važno u vrijeme krize javnog zdravlja i ekonomije kada smo ranjiviji i moramo da zaštitimo naša ključna sredstva i tehnologiju", poručila je Fon der Lejen.

Ursula fon der Lejen je u video-obraćanju navela da je EU izašla s uputstvom za zemlje članice kako da "skeniraju" strane direktne investicije i preuzimanje kontrole ili uticaja.

Predsjednica Komisije napominje da na EU i nacionalnim nivoima već postoje mjere koje predviđaju nadgledanje direktinih stranih investicija.

Ona je pozvala zemlje članice koje nemaju te mehanizme da ih uspostave.

"Do tada trebalo bi da iskoristite sve opcije da biste zaštitili ključne EU kompanije od stranog preuzimanja ili uticaja koji mogu naškoditi našoj sigurnosti i javnom redu", kaže fon der Lejen.

Ona istovremeno upozorava da sve preduzete mjere moraju biti urađene u skladu s EU zakonima i međunarodnim obavezama.

"EU je i ostaće otvorena za strane javne investicije, ali moramo da ih balansiramo u odnosu na potrebu očuvanja našeg ekonomskog suvereniteta", zaključila je Fon der Lejen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije