Privreda

Fauči: Prebrzo otvaranje ekonomije donosi rizik

Fauči: Prebrzo otvaranje ekonomije donosi rizik
Foto: N.N. | Fauči: Prebrzo otvaranje ekonomije donosi rizik

VAŠINGTON - Vodeći američki medicinski stručnjak u borbi protiv epidemije virusa korona Entoni Fauči upozorio je da postoji rizik od prebrzog otvaranja ekonomije jer bi to moglo da dovede do "nepotrebne patnje i smrti", prenio je "Njujork tajms".

Komentari su objavljeni u vrijeme kada su SAD zabilježile 1,35 miliona zaraženih i preko 80.000 umrlih osoba. Širom svijeta inficirano je blizu 4,2 miliona ljudi, a umrlo je više od 285.000.

"Ako preskočimo kontrolne tačke u preporukama za ponovno otvaranje Amerike, postoji opasan rizik od višestrukog rasplamsavanja epidemije širom zemlje", rekao je Fauči.

On je dodao će to rezultovati ne samo "nepotrebnom patnjom i umiranjem" nego će i unazaditi pokušaje da se život normalizuje.

Fauči je rekao da je opasnost od preranog otvaranja ekonomije njegova glavna poruka za Komitet za zdravlje, obrazovanje, rad i penzije pri Senatu SAD, pred kojim će svjedočiti.

Blizak savjetnik predsjednika SAD Donalda Trampa i njegov zet Džared Kušner rekao je "Foks njuzu" da je Amerika obavila preko 9,3 miliona testova, a od toga 394.000 juče.

Širenje zaraze vrši pritisak na napore SAD da se pojača kapacitet testiranja, a zdravstveni zvaničnici, uključujući doktora Faučija, napominju da je veoma važno da testiranje bude odstupno onima kojima je napotrebnije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije