Privreda

Pratite nas na Google news

Francuska proizvodnja tone najbržim tempom u sedam godina

Francuska proizvodnja tone najbržim tempom u sedam godina
Foto: Tanjug/AP | Francuska proizvodnja tone najbržim tempom u sedam godina
Tanjug

PARIZ - Francuska proizvodna aktivnost potonula je u martu najbržim tempom u posljednjih više od sedam godina, pošto su mjere izolacije u zemlji zbog virusa korona pogodile i preduzeća i njihove klijente, pokazao je današnji mjesečni izvještaj londonske firme IHS Markit.

U izvještaju se navodi da je finalni indeks menadžera nabavke (PMI) za francuski proizvodni sektor pao na 43,2 poena u martu sa februarskih 49,8 bodova, što je neznatno bolje u odnosu na prethodni preliminarni podatak za mart koji je iznosio 42,9 poena, prenosi Reuters.

Ipak, ovo je najniži nivo PMI indeksa od januara 2013. godine, i daleko je ispod granice od 50 poena koja razdvaja ekspanziju od pada privredne aktivnosti.

Istovremeno, fabrička aktivnost i priliv novih narudžbina pali su na minimum kakav nije zabilježen još od globalne finansijske krize 2008/2009. koja je izazvala jednu od najdubljih recesija u posljednjih nekoliko decenija u mnogim vodećim ekonomijama.

Zbog brzog širenja virusa korona u Francuskoj, vlada je 17. marta uvela u zemlji karantin, što je dovelo do blokade priozvodnih aktivnosti u velikom dijelu druge najveće ekonomije evrozone.

Državni zavod za statistiku INSEE procijenio je prošle nedjelje da privredna aktivnost smanjena na dvije trećine u odnosu na normalan nivo, što će vjerovatno rezultirati padom bruto domaćeg proizvoda za tri procentna poena svakog mjeseca koji zemlja bude provela u karantinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije