Privreda

Katastrofalan pad privrede u Singapuru od 41,2 odsto

Katastrofalan pad privrede u Singapuru od 41,2 odsto
Foto: Ilustracija | Katastrofalan pad privrede u Singapuru od 41,2 odsto

SINGAPUR - Singapur, jedan od najvećih ekonomskih centara jugoistočne Azije, bilježi katastrofalan pad privrede u drugom tromjesečju od 41,2 odsto, što je posljedica zatvaranja ekonomije tokom pandemije.

Singapursko Ministarstvo trgovine i industrije navodi da je bruto domaći proizvod /BDP/ u drugom tromjesečju bio 12,6 odsto manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Pošto je pad ekonomskih aktivnosti zabilježen i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, i to 3,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal i 0,3 odsto u odnosu na prvo tromjesečje lani, Singapur je sada i tehnički u recesiji.

Pandemija je gotovo zaustavila građevinsku aktivnost u Singapuru, s obzirom na to da je građevinarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju "potonulo" čak za 95,6 odsto u odnosu na prva tri mjeseca.

Veliki pad od čak 37,7 odsto, u odnosu na prvo tromjesečje, doživio je i uslužni sektor.

S druge strane, neznatan rast od 2,5 odsto na godišnjem nivou u drugom kvartalu zabilježen je u prerađivačkoj industriji, i to, uglavnom, zbog rasta proizvodnje u biomedicinskom sektoru.

Ali, i taj rast je znatno manji nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kada je iznosio 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Kako prenose ekonomski portali, Singapur je, prema podacima Svjetske banke, 34. ekonomija u svijetu, sa BDP-om od oko 364,2 milijarde dolara.

Singapur je prva azijska država koja je, i službeno, u ovoj godini ušla u recesiju.

Iako se u drugoj polovini godine očekuje određeni oporavak uz pomoć velikih finansijskih injekcija Vlade Singapura, vlasti očekuju da će se pad BDP-a na nivou godine kretati od četiri do sedam odsto, što će biti najveći pad singapurskog BDP-a u istoriji.

Međutim, ta očekivanja vlasti Singapura mogla bi se pokazati kao prilično optimistična.

Naime, ekonomski analitičari pojedinih svjetskih banaka očekuju da će singapurska ekonomija u ovoj godini pasti za bar 8,5 odsto u odnosu na 2019. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije