Privreda

Njemačka najavljuje kraj velikodušnosti

Njemačka najavljuje kraj velikodušnosti
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemačka najavljuje kraj velikodušnosti

Njemačka vlada najavila je prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim preduzetnicima zbog gubitaka izazvanih mjerama protiv širenja virusa korona.

"Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu", rekao je u ponedjeljak ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

"Promet ne može biti jedini kriterijum", rekao je Braun.

Njemačka vlada za preduzetnike koji su pogođeni mjerama za novembar i decembar, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 odsto od prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine, prenosi SEEbiz.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta njemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi evra više nego što je potrebno.

Studija zaključuje da neki manji preduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego kad bi smjeli normalno da nastave s radom.

Braun je rekao da će i dalje "biti pomoći za ekonomiju", ali da se modaliteti proračuna moraju promijeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije