Privreda

Porast nezaposlenosti u svih 50 država SAD

Porast nezaposlenosti u svih 50 država SAD
Foto: Tanjug/AP | Porast nezaposlenosti u svih 50 država SAD
Tanjug

Stope nezaposlenosti porasle su u svih 50 američkih država i okrugu Kolumbija u aprilu, pošto su napori da se obuzda pandemija virusa korona prisilili kompanije širom zemlje na zatvaranje, saopštilo je danas Ministarstvo rada SAD.

Biro zavoda za statistiku rada saopštio je da su 43 države postavile rekordno visoke stope nezaposlenosti prošlog mjeseca, a najviša je u Nevadi, državi koja se najviše oslanja na teško pogođeno ugostiteljstvo i prehrambene usluge, javlja Rojters.

Izvještaj o zaradama od 8. maja pokazao je da je u aprilu izgubljeno rekordnih 20,5 miliona radnih mjesta, što je najveći pad u američkoj zaposlenosti od velike depresije.

Prema posljednjem izvještaju, više od četvrtine gubitaka poslova koncentrisano u tri najveće američke države: Kaliforniji, koja je izgubila 2,3 miliona radnih mjesta; Njujorku, koji je imao najveći broj slučajeva i smrti od COVID-19 u SAD i izgubio 1,8 miliona položaja; i Teksasu, koji je pretrpio dvostruki udarac zbog pada cijena nafte i izgubio 1,3 miliona radnih mjesta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije