Privreda

Predstavljen paket mjera solidarnosti zbog virusa korona

Predstavljen paket mjera solidarnosti zbog virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Predstavljen paket mjera solidarnosti zbog virusa korona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je "paket mjera solidarnosti" u vrijednosti od milijardu evra kako bi pomogla kompanijama da se suoče s uticajem pandemije virusa korona, saopšteno je iz EBRD.

Paket mjera predstavlja prvobitni odgovor na krizu, a Banka je spremna da učini više kada bude potrebno.

Prijedloge o paketu danas su usvojili akcionari Banke koja ulaže u podršku razvoju, posebno privatnog sektora u 38 zemalja čija je ekonomija u usponu.

Prema hitnom programu, EBRD će uspostaviti "elastični okvir" kako bi obezbijedila finansiranje postojećih klijenata Banke sa snažnim poslovnim osnovama koji se suoče s trenutnim poteškoćama vezanim za kredit.

Komentarišući reakciju Banke na globalnu zdravstvenu krizu, predsjednik EBRD Ser Suma Čakrabarti je izjavio da pandemija COVID-19 i njene ekonomske posljedice predstavljaju izazov bez presedana za Banku i države u kojima posluje.

"Kako bi odgovorila solidarno sa svojim akcionarima, zemljama u kojima posluje, partnerima i klijentima, Banka je danas osnovala elastični okvir u vrijednosti od milijardu evra za nove i dodatna sredstva za stare klijente, koji obuhvata vanrednu likvidnost, radni kapital i trgovinske finansije", rekao je Čakrabarti.

On je naglasio da je ovo prvo korak i da je Banka spremna da proširi svoj odgovor, te da preduzima aktivne i hitne korake kako bi pregledala, prilagodila i proširila instrumente finansiranja, u partnerstvu sa zemljama u kojima posluje, međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom.

Planirane mjere će, između ostalog, uključivati proširenje trgovinskog finansiranja i obezbjeđivanje kratkoročnog finansiranja putem finansijskih institucija u periodu do dvije godine, naročito za podršku manjim i srednjim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije