Privreda

Pratite nas na Google news

"Tesla" otpušta radnike s ugovorima na određeno vrijeme

"Tesla" otpušta radnike s ugovorima na određeno vrijeme
Foto: Tanjug/AP | "Tesla" otpušta radnike s ugovorima na određeno vrijeme
Tanjug

SAN FRANCISCO - Kompanija "Tesla" otpušta radnike sa ugovorima o radu na određeno vrijeme iz fabrika za proizvodnju automobila i akumulatora u Kaliforniji i Nevadi, rekla su tri zaposlena za CNBC, koja su dopise o otkazu podijelila sa tom redakcijom.

Kompanija otkazuje ugovore toj kategoriji zaposlenih u fabrici automobila u Fremontu, u Kaliforniji, i u Gigafabrici blizu mjesta Reno, u Nevadi, gdje "Tesla" proizvodi baterije za napajanje električnih vozila i akumulatore.

Ova mjera će pogoditi stotine radnika, prema procjenama sagovornika CNBC-a koji su zamolili da ostanu anonimni, jer nisu ovlašćeni za komunikacuju sa medijima o unutrašnjim stvarima u kompaniji.

Radnike na određeno, od kojih su mnogi radili godinama u "Tesli", neki u nadi da će dobiti stalno zaposlenje s punim radnim vremenom, o otkazima su obavijestile njihove agencije za zapošljavanje.

U dopisu agencije "Balane Stafing" otpuštenim radnicima piše: "S najdubljim žaljenjem moramo da vas obavijestimo da je obustava rada fabrike 'Tesla' produžena zbog pandemije COVID-19, i kao rezultat toga 'Tesla' je zatražio momentalni raskid svih ugovora."

Agencija za regrutovanje kadrova je navela da će radnici ostati zaposleni "Balans Stafinga" i da mogu da nađu drugi posao preko njihove firme.

Iz ove agencije su takođe obećali da će dati sve od sebe da radnike vrate u "Teslu" u budućnosti, ako to bude moguće, uvjeravajući otpuštene da razlog zbog kojeg su dobili otkaze nije kvalitet njihovog rada, već izuzetno teški uslovi poslovanja.

Zaposleni na određeno, angažovani preko drugih agencija, dobili su slična obavještenja u četvrtak i petak, rekli su radnici koji su razgovarali s CNBC-om.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije