Privreda

Pratite nas na Google news

Zahuktava se njemačka industrija, sve više narudžbi

Zahuktava se njemačka industrija, sve više narudžbi
Foto: Arhiva/Ilustracija | Zahuktava se njemačka industrija, sve više narudžbi
Tanjug

Njemačke fabričke narudžbine porasle su u junu, pokazuju današnji zvanični podaci, koji ulivaju nadu da je najveća evropska ekonomija na putu oporavka nakon pada zabilježenog usljed zatvaranja zemlje zbog pandemije korona virusa ranije tokom godine.

Industrijske narudžbe su u junu povećane za 27,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Ministarstva ekonomije, prenosi agencija AP.

Ovo povećanje je za više od dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti, i dolazi nakon snažnog majskog rasta porudžbi od 10,4 procenta.

Glavni ekonomista ING banke Karsten Brzeski rekao je da je nakon ukidanja mjera zatvaranja zemlje u aprilu, u Njemačkoj uglavnom rast bilježila privatna potrošnja dok je industrijska aktivnost zaostajala.

"Današnji podaci ukazuju na to da bi industrija mogla da uhvati zamajac koji se uočava u ostatku ekonomije", naveo je Brzeski.

Njemačka privreda je pretrpila snažan udarac usljed mjera ograničenja tokom pandemije, pri čemu je u drugom kvartalu ove godine registrovala pad bruto domaćeg proizvoda od 10,1 odsto, jer su izvoz i poslovne investicije drastično pali.

Mada su industrijske narudžbe u junu povećane, njihov broj je i dalje za preko 11 procenata ispod nivoa na kom su bile u istom mjesecu prošle godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije