Privreda

Zbog korone do 31. juna otkazano dva miliona letova

Zbog korone do 31. juna otkazano dva miliona letova
Foto: Tanjug/AP | Zbog korone do 31. juna otkazano dva miliona letova

Do kraja juna u svijetu je, zbog pandemije virusa korona, otkazano više od dva miliona letova, što će nanijeti gubitke od oko 252 milijarde dolara, navodi se na sajtu Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Otkazivanje letova jedna je od mjera na koju su međunarodne agencije za vazdušni saobraćaj bile prinuđene zbog pandemije virusa korona, a preduzele su i druge, kako bi zaštitile svoje zaposlene i putnike.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), čija je članica i Er Srbija, objavila je na svom sajtu koji su aerodromi u svijetu zatvoreni i koji letovi su sve obustavljeni, ali i smjernice putnicima kako da se ponašaju, ako već moraju da putuju.

Takođe na sajtu je objavljeno i da je do kraja juna otkazano više od dva miliona letova, što će nanijeti gubitke od oko 252 milijarde dolara.

Navodi se i da IATA prati sva dešavanja uu vezi s razvojem bolesti zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i da će u skladu s tim izdavati dalja saopštenja.

"Ostanite jaki. Prebrodićemo ovu krizu i nastaviti da povezujemo svijet", izjavio je glavni izvršni direktor (CEO) IATA Aleksandar de Juniak.

Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) otkazala je sve planirane posjete i sastanke svojih zaposlenih, a angažovano je nadležno osoblje koje je u stalnom kontaktu s kolegama kako ne bi došlo do rizika za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

EASA navodi i da je napravljena lista aerodroma koji se nalaze u najrizičnijim oblastima, gdje je mogućnost transmisije virusa veoma visoka.

Na toj listi su označeni svi aerodromi u Iranu, Južnoj Koreji, Turskoj, kineskoj provinciji Hubei, kao i aerodromi iz najugroženijih regija Italije, Španije, Austrije, Francuske, Njemačke i nekoliko američkih saveznih država.

Takođe, na sajtu se navodi i kako bi osoblje aviona trebalo da se ponaša tokom i poslije leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije