Tržište

Grčka spasava turističku sezonu, obnovljeno saobraćanje trajekata

Grčka spasava turističku sezonu, obnovljeno saobraćanje trajekata
Foto: Ilustracija | Grčka spasava turističku sezonu, obnovljeno saobraćanje trajekata
Srna

Grčka je danas obnovila regularno saobraćanje trajekata do svojih ostrva, a restorani i kafići ponovo su otvoreni dok zemlja ubrzava napore za spasavanje turističke sezone.

Putovanja na ostrva bila su onemogućena od uvođenja blokade krajem marta, a pristup su imali samo stanovnici ostrva i službe za isporuku robe.

Vlada je, zbog niske stope širenja virusa korona, odlučila da pokrene turističku sezonu 15. juna, ranije nego što je bilo planirano. Ostale mediteranske zemlje, uključujući Italiju, Španiju i Tursku, suočene su sa intenzivnijim epidemijama.

Na trajektima važe pravila o distanciranju i ograničenju broja putnika, a državne zdravstvene službe koje se bore protiv virusa proširene su na ostrva.

Odjeljenja za intenzivnu njegu uspostavljena su na Lezbosu, Samosu, Rodosu, Zakintosu i Krfu, uz postojeće odjeljenje na Kritu, prenio je AP.

Turizam je vitalni dio grčke ekonomije i učestvuje sa oko deset odsto u ukupnim prihodima, a donosi i veliku sekundarnu korist. Prema zvaničnim podacima, prošle godine Grčku je posjetilo više od 34 miliona turista, koji su potrošili 18,2 milijarde evra. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije