Pozornica

Vlada Njemačke donira 50 milijardi evra kao pomoć umjetnicima

Vlada Njemačke donira 50 milijardi evra kao pomoć umjetnicima
Foto: N.N. | Vlada Njemačke donira 50 milijardi evra kao pomoć umjetnicima

BERLIN - Njemačka federalna vlada istupiće s paketom pomoći za državni kreativni i kulturni sektor. Nevjerovatnih 50 milijardi evra biće uručeno umjetnicima i drugim kulturnim radnicima kao pomoć svega dvije nedjelje otkako je ova odluka donesena.

"Umjetnici nisu samo neophodni, već su od vitalnog značaja, naročito sada. Znamo za tegobe i znamo za očaj. Kulturni sektor je posebno pogođen zbog velikog broja umjetnika koji su samozaposleni i koji trenutno imaju poteškoće u prikupljanju sredstava za život", istakla je ministarka kulture Njemačke Monika Gruters.

Ona je dodala da će federalna vlada, koja je svjesna problema i značaja kreativne industrije, pomoći svojim građanima novčanim sredstvima i s minimalnom birokratijom.

Paket se sastoji iz tri dijela do 50 milijardi evra kao pomoć za individualce koji su samozaposleni, kao i za male biznise. Pomoć će doći u formi grantova stvorenih da pomognu u prevladavanju troškova kao što su zakupi prostorija i umjetničkih studija. Pozajmice će takođe biti dostupne kao paket pomoći malim biznisima da prevaziđu nastalu krizu. U dodatku pojedincima iz umjetničkog sektora i organizacijama finansiranje će takođe biti usmjereno kao podrška medijskim radnicima, uključujući i novinske listove.

Kao dodatak novcu koji će stimulisati poslove i socijalnu sigurnost, biće dostupan i za frilensere na period od šest mjeseci. S ovim, troškovi života će biti reorganizovani i obezbijediće svim umjetnicima sigurnost.

Do kraja ove krize, Vlada će osigurati dodatnih 10 milijardi evra pomoći. Ova uredba takođe osigurava umjetnike od moguće deložacije iz njihovih prostora ukoliko ne budu u mogućnosti da plate troškove stanarine. Krediti će takođe biti odloženi i umjetnici imaju mogućnost povrata poreza kao i reorganizaciju svojih troškova.

Aplikacije za ove pozajmice su već otvorene za male biznise. Savjet za umjetnost Engleske odobrio je značajno manji paket pomoći u iznosu od 190 miliona evra. U Njujorku muzej "Metropolitan" pozvao je Vladu SAD da omogući muzejima širom zemlje pomoć od četiri milijarde dolara.

Ovaj zakon za vanredne situacije će imati značaj za institucije koje se finansiraju iz budžeta zemalja kao što su muzeji i druge institucije kulture.

"Naše demokratsko društvo treba unikatnu kulturološku raznolikost i medijski pejzaž u ovim istorijskim vremenima. Kreativna hrabrost kreativnih ljudi će pomoći ljudima da prevaziđu krizu. Treba da ugrabimo svaku priliku da stvorimo dobre stvari za budućnost. Za to su ova sredstva namijenjena. Umjetnici nisu samo neophodni nego su od vitalnog značaja, naročito sada", rekla je Monika Gruters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije