Nauka

Gardijan: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

Gardijan: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni
Foto: Pixabay/Ilustracija | Gardijan: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

Većina naučnika uvjerena je da geni igraju ključnu ulogu u stvaranju odgovora u ljudskom organizmu na infekciju virusom korona, piše londonski Gardijan.

Genetski sklop svakog čovjeka različito utiče na receptore preko kojih se virus korona vezuje za molekule naših ćelija.

U studiji koju je vodio profesor Tim Spektor sa londonskog Kraljevskog koledža, navodi se da na simptome kod oboljelih od COVID-19, po svemu sudeći, do 50 odsto utiču geni.

Pored gena, na simptome utiču i opšte zdravstveno stanje zaražene osobe, otpornost na infekciju virusom korona i opšti imuno-odgovor u trenutku infekcije.

Profesor Spektor upozorava da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatilo koji su geni najvažniji i na koji način reaguju na infekciju virusom korona.

Na značaj gena ukazala je smrt od virusa korona dvije sestre bliznakinje koje su prošlog mjeseca preminule u bolnici u Soutemptonu.

Dvije sestre bliznakinje, živjele su zajedno i obje su bile u lošem zdravstvenom stanju prije infekcije, istovremeno su oboljele od COVID-19 i nedugo potom obje preminule od infekcije.

"Ove i druge smrti blizanaca od COVID-19 s jedne strane upućuju na zaključak da odgovor leži u genima, ali s druge strane moramo biti oprezni jer blizanci nisu lošijeg zdravstvenog stanja od običnih ljudi, ne umiru često u gotovo istom trenutku. Ali kada se desi, mediji to pretvore u senzacionalnu vijest i time proizvedu distoriziju u javnoj percepciji", upozorio je profesor Markus Manafo sa Univerziteta u Bristolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije