Nauka

Izgovorite ime i robot doktor će reći da li ste zaraženi koronom

Izgovorite ime i robot doktor će reći da li ste zaraženi koronom
Foto: Pixabay/Ilustracija | Izgovorite svoje ime i robot doktor će reći da li ste zaraženi koronom

Vještačka inteligencija otišla je korak dalje. Roboti će razlikovati 6.300 parametara ljudskog glasa, pa će tako prema glasu moći da procijene da li osoba boluje od Parkinsonove bolesti, ili kancera ili je zaražena virusom - korona.

Kako tvrde stručnjaci, s obzirom na to da je svaki naš unutrašnji organ svojevrsni rezonator pa se odražava i na naš glas, roboti s visokorazvijenom vještačkom inteligencijom moći će da detektuju bolesti na osnovu boje glasa.

S obzirom na to da novi virus korona napada pluća i disajne puteve, on utiče i na glas, što znači da bi se i COVID-19 mogao detektovati istom metodom, pišu Novosti.rs.

Naučnici sa univerziteta u Vašingtonu objavili su studiju u časopisu NAture o tome kako pojedini pametni uređaji mogu uspješno prepoznati ukoliko smo zadihani, stanje kakvo često prethodi srčanom udaru.

Đovni Sagio, profesor elektotehničkog inženjerstva na Univerzitetu u Rimu, kaže da je u svijetu dosad objavljeno više od 150 naučnih radova o povezanosti promjene glasa i raznih patologija.

Koristeći se tehnologijom koju je sam osmislio i patentirao, Đovni Sagio je u Mumbaiju ispitao 284 osobe sa Parkinsonovom bolesti. Svaka je osoba snimila istu kratku rečenicu. Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrima, uspio je tačno identifikovati 95 odsto pacijenata s Parkinsonovom bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije