Nauka

Napravili masku koja uništava virus korona, može se prati 50 puta

Napravili masku koja uništava virus korona, može se prati 50 puta
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Napravili masku koja uništava virus korona, može se prati 50 puta

Naučnici u Portugalu napravili su zaštitnu masku čija tkanina štiti od korona virusa tako što ga uništava.

Virusolog sa Insituta za molekularnu medicinu u Lisabonu, Pedro Simas, objavio je kako je njegov tim razvio sloj koji smanjuje broj virusa za 99 odsto u roku od 30 minuta, a može izdržati i do 50 pranja.

Portugalske maske, MOxAdtech, koriste aktivni sastojak koji se već dokazao kao izuzetno učinkovit u suzbijanju H1N1 i rotavirusa.

Međutim, Simas upozorava da sama maska nije rješenje za pandemiju korona virusa, već je najefikasnija kada se uz nošenje poštuju i sve propisane mjere distance.

"To je samo još jedan element na maski, koji uz fizičku barijeru može pružiti i hemijsku", pojašnjava Simas, dodajući kako bi ljudi prilikom nošenja maski trebalo da vode računa da im ona prekriva i nos i usta.

Za sve one koji odbijaju da nose masku, Simas ima posebnu poruku. Ističe da su maske veoma važna zaštitna komponenta, a kako je njihovo nošenje, koliko god neprijatno bilo, "mala žrtva za spašavanje života", prenosi "zimo.dnevnik.hr".

Inače, ove maske su u prodaji u Portugalu još od aprila, ali sad su dobile i potrebne sertifikate koji dokazuju da ne sadržavaju hemikalije opasne za ljude, ali su efikasne protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije