Nauka

Naučnici: Nivo antitijela se smanjuje kada se preboli Kovid-19

Naučnici: Nivo antitijela se smanjuje kada se preboli Kovid-19
Foto: Ilustracija | Naučnici: Nivo antitijela se smanjuje kada se preboli Kovid-19

PEKING - Nivo antitijela kod pacijenata koji su preboljeli Kovid-19 znatno su pale dva do tri mjeseca nakon zaraze i kod simptomatskih i kod asimptomatskih pacijenata, po novoj kineskoj studiji, što potiče pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi korona virus.

Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nature Medicine" 18. juna, ukazuje na rizike upotrebe "imunitetskih pasoša" za Kovid-19 i podržava produženje javnozdravstvenih mjera poput socijalnog distanciranja i izolacije visokorizičnih grupa, rekli su istraživači.

Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Njemačke, raspravljaju o etičnosti i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitijela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitijela, jedan od glavnih tipova antitijela nakon infekcije, u više od 90 odsto slučajeva, došlo do njihovog naglog pada u dva do tri mjeseca.

Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitijela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka bila kod asimptomatskih bolesnika značajno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitijela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 odsto asimptomatskih i kod 13 odsto simptomatskih bolesnika.

Studiju su proveli istraživači medicinskog fakulteta "Chongqing", ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

Jin Dong-Jan, profesor virologije na Univerzitetu Hong Konga, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli pružati drugi dijelovi imunog sistema.

Neke stanice pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvi put inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Naučnici još uvijek istražuju funkcioniše li taj mehanizam i kod novog korona virusa, prenio je "Index.hr".

Čak i mali nivoi moćnih odbrambenih T i B stanica mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za "New York Times", pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

"Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo", rekao je Jin primijetivši i da je broj pacijenata u studiji malen.

Istraživanja u slučaju SARS-a i MERS-a pokazala su da antitijela na te korona viruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitijela na korona virus koji izaziva Kovid-19 razvijaju i kod asimptomatskih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije