Nauka

Naučnici snimili kako virus COVID-19 napada ćeliju

Naučnici snimili kako virus COVID-19 napada ćeliju
Foto: Tanjug/AP | Naučnici snimili kako virus COVID-19 napada ćeliju

Stručnjaci iz brazilske fondacije"Osvaldo Kruz" zabilježili su trenutak kada virus napada zdravu ćeliju, a tokom istraživanja koristili su snažan elektronski mikroskop.

Naučnici iz Brazila ovo "snimanje" su obavili tokom istraživanja o načinima razmnožavanja i širenja novog soja korona virusa, a mikroskop kojim su uhvatili momenat ulaska virusa u ćeliju uvećava objekat posmatranja dva miliona puta.

Za istraživanje naučnici su koristili ćelije zelenog afričkog majmuna, odnosno zelenog zamorca kako se još naziva, koji živi u Etiopiji i Sudanu i koji se često koristi u naučnim studijama kao zamjena za ljudsku ćeliju, naveli su brazilski stručnjaci, prenosi "Blic žena".

Oni su tako zabilježili momenat kada COVID- 19 pokušava da zarazi citoplazmu ćelije u kojoj je sačuvan genetski materijal i trenutak same zaraze, a crne mrlje na slikama oslikavaju SARS-KOV- 2.

"Korišćeni su virusi izolovani iz uzoraka uzetih iz nosa i grla zaraženog pacijenta", poručio je tim iz Brazila, koji je zatim zaražene ćelije dopremio do laboratije za posmatranje pod mikroskopom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije