Nauka

Naučnik tvrdi da je otkrio ko je bio prvi poznati slučaj korone

Naučnik tvrdi da je otkrio ko je bio prvi poznati slučaj korone
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Naučnik tvrdi da je otkrio ko je bio prvi poznati slučaj korone
Srna

SINGAPUR - Prvi poznati slučaj kovida bio je prodavac na pijaci u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođa za koga se činilo da nema veze s pijacom, ali čiji je slučaj doprinio spekulacijama da je virus mogao da procuri iz laboratorije, navodi se u američkoj studiji.

Porijeklo virusa SARS-KoV-2 koji izaziva kovid ostaje misterija i glavni izvor napetosti između Kine i SAD.

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ove godine je odbacila teoriju da je kovid nastao u laboratoriji, već je najvjerovatnija hipoteza da je virus ušao među ljude prirodnim putem, vjerovatno putem trgovine divljim životinjama.

Tim stručnjaka predvođen SZO proveo je četiri nedjelje u i oko centralnog grada Vuhana s kineskim naučnicima i u zajedničkom izvještaju u martu je naveo da je virus SARS-KoV-2 vjerovatno prenijet sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da su potrebna dalja istraživanja.

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba oboljela od kovida, rekao je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra, nekoliko dana kasnije nego što je prvobitno bilo poznato, naveo je u studiji Majkl Vorobi, šef ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu u Arizoni, objavljenoj u časopisu "Nauka".

Zabunu je izazvao problem sa zubima koji je imao 8. decembra.

"Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je jedna prodavačica morskih plodova bila najraniji poznati slučaj, sa početkom bolesti 11. decembra", navodi se u studiji.

Isti izvor ističe da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana s pijacom, posebno sa zapadnim dijelom gdje držani su rakunski ili rakunoliki psi u kavezima, što pruža jak dokaz o porijeklu, izvorištu pandemije na pijaci živih životinja.

SZO je prošlog mjeseca predložila novi stručni panel za istragu izvora virusa korona

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije