Nauka

Prikazali koliko kapljica završi u vazduhu kad ne nosimo masku

Prikazali koliko kapljica završi u vazduhu kad ne nosimo masku
Foto: Pixabay/Ilustracija | Prikazali koliko kapljica završi u vazduhu kad ne nosimo masku

Istraživači su kreirali video koji prikazuje količinu kapljica koje izlaze iz naših usta i nosa kad pričamo, kašljemo ili kišemo.

Video prikazuje kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u vazduh u poređenju sa slučajem kad osoba ne nosi masku. Rezultati objavljeni u medicinskom časopisu "Thorax" naglašavaju ključnu važnost nošenja maske tokom pandemije korona virusa koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Maske smanjuju broj čestica korona virusa koje zaražena osoba izbacuje u vazduh, štite druge osobe, a sve više je dokaza da dobro štite i osobe koje ih nose.

Zaključeno je da čak i jednoslojne maske značajno sprečavaju izbacivanje kapljica. U slučaju kašljanja i kihanja su mnogo efikasnije dvoslojne maske.

Što više slojeva maska ima, to je efikasnija. Istraživači preporučuju maske s najmanje tri sloja, a hirurške su najbolje ocijenjene. Ipak, nema svako pristup tim maskama.

Video je snimljen kamerom visoke brzine, a prikazuje šta se događa kada osoba kašlje ili kiše. U slučaju kad se maska ne nosi, ogromna količina čestica završi u zraku.

Zasad zvanično još uvijek nema vakcine niti lijeka koji pomažu u liječenju pacijenata zaraženih korona virusom, tako da su maske ključne u borbi protiv širenja zaraze, piše "Mashable".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije