Nauka

Pratite nas na Google news

Rizična upotreba UV svjetlosti za ubijanje virusa korona

Rizična upotreba UV svjetlosti za ubijanje virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Rizična upotreba UV svjetlosti za ubijanje virusa korona
Beta

Na tržištu se množe uređaji sa ultraljubičastom (UV) svjetlošću kao sredstvom za ubijanje novog virusa korona, ali njihovo korišćenje može donijeti više rizika nego koristi, piše danas američki tehnološki sajt C-NET.

Dezinfekcija predmeta UV svjetlom se koristi već više od 40 godina, ali postoje rizici kada se ti uređaji primjenuju na ljudskoj koži.

Postoje tri klase UV svjetla: UV-A, UV-B i UV-C. Sve tri potiču sa Sunca, ali na Zemlju stižu samo prve dvije koje izazivaju opekotine i prerano starenje kože, a povezane su s razvojem raka.

Treća vrsta UV-C svjetlost, koja ima najviše energije, te je najštetnija za ljude, koristi se upravo u uređajima za dezinfekciju, koji se sada reklamiraju kao sredstvo protiv virusa korona.

Zasad nema dokaza da UV-A i UV-B zraci mogu ubiti virus korona, te se pretpostavlja da izlazak napolje, tokom sunčanog dana, neće umanjiti rizik od zaraze.

Na osnovu raspoloživih naučnih dokaza da treća vrsta, UV-C svjetlost može uništiti razne viruse, vjerovatno je da može da ubije i novi korona virus, ali to nije naučno potvrđeno.

Akademija nauka, inženjerstva i medicine SAD (NASEM) je upozorila da "UV svjetlost oštećuje ljudsku kožu, te je treba koristiti samo na predmetima ili površinama" .

To znači da to UV svjetlo ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku koje treba prati sapunom i vodom, a dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola.

Svjetska zdravstvena organizacija ponavlja tu preporuku NASEM-a, naglašavajući da UV lampe ne bi trebalo koristiti za dezinfekciju ruku ili drugih dijelova kože, jer UV zračenje "može izazvati iritaciju kože i oštetiti oči".

Dok naučnici rade na istraživanju, nema potvrde da su uređaji koji su na tržištu bezbjedni za upotrebu na tijelu, a skoro većina nema nikakvo odobrenje zdravstvenih službi.

Mada tih uređaja ima u različitim oblicima, veličinama i jačini, Tajler Holmig, direktor Dermatološke hirurgije na Univerzitetu u Teksasu, upozorava da posljedice korišćenja UV-C svjetlosti na tijelu mogu biti teške opekotine i oštećenja oka.

Neke kompanije proizvode uređaje za UV-dezinfekciju unutrašnjosti zgrada koji se koriste u bolnicama, a neke firme na ulaze postavljaju "UV-portale" kroz koje prolaze zaposleni i posjetioci. Tvrdi se da je doza UV-zračenja tih uređaja dovoljno mala da se izbjegnu zdravstvene komplikacije poput opekotina ili iritacije očiju.

Međutim, iako je potvrđena efikasnost UV sterilizacije podova, potrebna su dodatna istraživanja bezbjednosti i efikasnosti sterilizacije odjeće i ljudske kože takvim uređajima.

Zaključak je da ljude ne treba izlagati zračenju uređaja sa UV svjetlom, već da se oni zasad mogu koristiti samo na predmetima i nekim površinama, zaključuje C-NET.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije