Nauka

Pratite nas na Google news

Skoro polovina oboljelih od virusa korona ima promjene u čulu okusa

Skoro polovina oboljelih od virusa korona ima promjene u čulu okusa
Foto: Pixabay/Ilustracija | Skoro polovina oboljelih od virusa korona ima promjene u čulu okusa
N.N.

Kod skoro polovine zaraženih korona virusom dođe do promjena u čulu okusa - pokazalo je jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Gastroenterology.

Istraživanjem se došlo do podataka koji bi mogli biti korisni za kliničare prilikom tretiranja pacijenata kod kojih Kovid-19 može biti smrtonosan, piše britanski dnevni list "Deccan Herald".

"Ranijim studijama nije primijećen ovaj simptom i to vjerovatno zbog toga što su drugi simptomi poput kašlja, groznice i otežanog disanja bili mnogo izraženiji", ukazao je Muhamed Aziz sa američkog Univerziteta Toledo.

Istraživački tim je analizirao podatke pet ranije objavljenih studija, a koje su provedene od januara do kraja marta ove godine. Od 817 osoba zaraženih Kovid-19, a koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 odsto je osjetilo promjene u čulu okusa.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ovaj procenat mogao biti i veći jer su se neka istraživanja zasnivala na podacima pacijenata koji nisu primijetili svaki simptom virusa. Sumnja se da se promjene u ovom čulu dešavaju kod ljudi koji imaju blaže simptome. Međutim, potrebno je provesti više studija kako bi se provjerila ova sumnja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije