Nauka

Srpski pronalazači treći na svijetu u takmičenju "Korona inovacije"

Srpski pronalazači treći na svijetu u takmičenju "Korona inovacije"
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Srpski pronalazači treći na svijetu u takmičenju "Korona inovacije"

BEOGRAD - Naučnici iz Srbije osvojili su treće mjesto na svjetskom takmičenju Udruženja pronalazača "Korona inovacije" za patent antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja korona virusa u ventilacionim uređajima.

Materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrata biljaka sa ovih područja nanosi se na filtere u ventilacionim uređajima i na taj način se znatno smanjuje aktivnost virusa.

Vođa tima Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu je pojasnio da je riječ o vrsti kompozita praškastog karaktera koji se nanose na određenu površinu koja tim dejstvom postaje antimikrobna i antivirusna.

Pavlović, koji već 10 godina radi i u NASA na razvoju pametnih materijala koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovjekovog okruženja, naveo je da bi ta vrsta materijala mogla da se koristi i na površinama koje nisu dio ventilacionih sistema.

Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju da titan-dioksid daje svojstvo staklu da se samo očisti.

Na ovom svjetskom takmičenju je učestvovalo 35 zemalja i više od 200 patenata. Prvo mjesto pripalo je Libanu za održiva sanitarna rješenje za vodu i okruženje, a drugo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije